Отложиха източването на цистерните в Хитрино

Бисер Минчев, главен ревизор по безопасността на железопътната инфраструктура, заяви, че операцията, при която днес трябваше да бъде претоварено съдържанието на пропан бутан и пропилен от дерайлиралите цистерни в други, е отложена. “В момента не ни разрешават достъп долу до района на гарата. Предполагам, че утре или вдругиден ще започнат тези действия за преточването. След разшифроването вече ще стане ясно къде и с каква скорост се е движил влакът”, каза Минчев, цитиран от “Дарик”.

Обстановката в Хитрино се усложнява и има опасност селото да бъде обгазено, заради теч на газ от две цистерни. Това обявиха вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов, който се намират в кризисния щаб. Бъчварова призова жителите на Хитрино да не правят опити да влизат в селото и при нужда да се обръщат към кмета Нуридин Исмаил.

По повод твърденията на стрелочника на гара Хитрино, който заяви, че влакът се е движил със 110 км/ч, Бисер Минчев заяви: “Скоростта след входния сигнал трябва да е до 40км/ч. Колегата е с доста голям опит и би могъл да прецени дали е с по-висока скорост от 40, но чак 110 едва ли”.

След проверка на архивиращите устройства ще стане ясно дали причината за тежкия инцидент е превишена скорост , допълни Минчев.

Обявеното бедствено положение остава в сила до приключване на операцията за обезвреждане на цистерните, съобщи на заседание на областния кризисен щаб в Шумен областният управител Донка Иванова.

Възможно е в следващите 10 дни да няма достъп до село Хитрино. Сформирана е работна група за набиране на хранителни продукти за пострадалите. В нея ще се включат представители на БЧК, Областната дирекция по безопасност на храните и община Хитрино. Трайни и добре пакетирани хранителни продукти ще се събират в многофункционалната зала на община Венец.

Най-важен е доброволческият труд за разчистване на селото след взрива. В момента, в който има достъп до Хитрино трябва да бъде направен оглед на дворовете за умрели животни, ако има такива те трябва да бъдат унищожени в шуменския екарисаж.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *