HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

С много труд и сърце „Рупел” прави вино еликсир

В навечерието на едни от най-светлите християнски празници – Коледа и Нова година, собствениците на изба „Рупел” Павел и Анита Граматикови съвместно с община Петрич съчетаха две в едно – запалване на коледната елха с подаръците и дегустация на вино от серията „Граматик”.

Началото на празничните тържества постави кметът на община Петрич Димитър Бръчков. Той отправи своето послание към собствениците на „Рупел“ Анита и Павел за здраве, благоденствие и успехи. „От винарската изба в с. Долно Спанчево стартират тази година честванията, посветени на коледните и новогодишни празници в община Петрич”, каза кметът Д. Бръчков.

След него управителят на избата П. Граматиков прикани всички да станат част от празника на „Рупел”. Той разкри тайнството на винопроизводството, като лично наливаше от червения еликсир на почетните гости – 15 кметове на населени места в община Петрич. Ето какво разказа Павел Граматиков за винарския бизнес:

„Грижите за лозите са подобни на грижите за всяко човешко същество. За да стигне гроздето до дъбовите бъчви, пътят е доста дълъг. Въпреки че започнахме винарския бизнес в трудно и бурно време за България и Европа, трудът ни се оказа по-силен от времето. През всичките тези години с много труд и упоритост успяхме да отгледаме много добри лозя, с качествена продукция, както и да отворим изба за производство на вино. Създаването на лозовите масиви, грижите, постоянството, любовта към земята са ключът към успеха във винопроизводството. Всеки, който се докосне до чашите с вино, забравя за умората, еликсирът ни кара да се усмихваме. Високото качество на вината ни е вследствие на индивидуалния контрол на лозаро-винарските процеси, достигната пълна зрялост на гроздето благодарение на климатични особености на региона, ръчно набраното и селектирано грозде. Не на последно място са чистите сортове и чистото производство. Това са принципите ми и те са определящи в поведението и развитието на бизнеса ми.

Грижата за лозята – тя е приоритет номер едно. Създали сме и млади лозови насаждения, след като сме направили съответните анализи и оценка на тероара и сортовете. Така вече имаме на пазара вината на изба „Рупел”, реколта 2015 година – серията “Граматик”, която се състои от 4 сорта вина – „Мерло”, „Каберне Совиньон”, „Марселан”, „Мелник 55” и премиум на серията, купажът „Екзарх”, всичките отлежавали в дъбови френски бъчви. С традиционните „Мерло” и „Мелник 55” палитрата е пълна и заразяваща и най-претенциозните ценители.

С името на серията „Граматик” ние създадохме една своеобразна граматика на виното – общите впечатления от виното, описани с няколко думи, като на всеки графичен знак от името съответства дума със същата буква, характерна за сорта, тероара и качеството на новото вино от Мелнишкия край.

Избирайки землището за нашите лозя, сме се съобразили с благоприятните почвено-климатични условия, които определят това кътче на България като една малка Тоскана. А именно землището на с. Долно Спанчево, галено от топлото слънце, обветряно от беломорския вятър, нахлуващ през Рупелския пролом, от който се ражда и името на нашата изба, място, заобиколено от планините Беласица, Огражден, Пирин. Долно Спанчево е село с богата история, а кметът на селото Силвия Мицева е истински виртуоз, когато става дума за обществените дела, напредък и развитие на региона. Много от нашите работници са от селото, а когато прибираме реколтата, се включват всички от Д. Спанчево – и стари, и млади. Заедно се трудим и празнуваме дни на гроздобера”, разкри историята на бизнес успеха си Павел Граматиков.

Той е човекът, който влага освен таланта си, любовта, но и духа си във виното. Отглежда лозята и познава виното, което е добил, контролира и помага през всичките етапи на процеса. Наблюдава непрекъснато лозята и прилага без забавяне необходимите мерки преди и при симптоми на болести по лозята. И не на последно място му дава частица от огромната си любов – не само в празника, но и в делника.

Неуморната Анита освен нежна половинка и дясна ръка на Павел Граматиков бе и сценаристът и диригентът на бляскавото тържество. От посрещането на гостите, раздаването на подаръците на децата в с. Долно Спанчево, запалването на коледната елха до обгрижването на всички, за да не липсва нищо на гостите. Мечтата на семейството е да направи този празник традиционен и той да зарежда със сили и тях, и другите, с които работят. Те са радостни и оптимисти, и има защо. Всички присъстващи от сърце им отправиха най-хубави пожелания. Празникът продължи с веселие и дълги хора, като Павел Граматиков лично повече кършикалийското хоро.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *