Жителите на дупнишкото с. Пиперево в паника от строеж на депо до газопровода за Гърция: Няма да допуснем да ни превърнат в „Хитрино 2“

Жителите на с. Пиперево, община Дупница, са в паника от страх да не повторят трагедията, почернила село Хитрино, ако депото за битови отпадъци е в района им, който е опасен заради минаващия там газопровод. Вчера около 17.00 часа 20-ина жители на Пиперево се събраха в кметството, за да изразят недоволството си от избора на терен на депо за битови отпадъци на 700 м от последните къщи и на 500 м от газопровода за Гърция. Кметицата на селото Утеха Маноилова обеща на съселяните си да ги откара безплатно с автобусите на съпруга си в петък в Дупница на заседанието на ОбС, за да могат да изразят позицията си.

Както вестник „Струма“ писа, на 16 декември общинските съветници ще гласуват окончателно терена за депото, а според председателския съвет това е с. Пиперево. Надежда Къркова заяви: „Ние сме в паника, не искаме да се строи депо край селото, тъй като покрай него минава газопроводът за Гърция и от тежките камиони, които ще извозват отпадъците, има опасност да стане авария и цялото село да хвръкне във въздуха и да стане „Хитрино 2“. Никой от управниците не дойде да ни каже какво депо ще се строи. Как за 3 дни решиха, че депото трябва да е в Пиперево. В селото живеят около 200 души и 30 малки деца, които ще отключат алергии, заболявания от изпаренията от депото. Строителната площадка ще бъде на един рид на 700 м от селото. Течението е такова, че всички миризми и газове от депото ще минават през селото, искам моите внуци да дишат чист въздух. Кой заложи тази бомба? Само ни търсят за избори, а сега никой не дойде да ни уведоми, ние разбрахме от медиите, че ще се строи депо за отпадъци”, заяви разгневена и обидена Надежда Къркова.

 Бившият тираджия Благой Лазаров бе категоричен: „Аз съм против изграждане на депо край селото, не съм сигурен, че ще бъде завод за преработка на отпадъци, а обикновено сметище. Аз съм пътувал в чужбина и съм видял в самия град Страсбург завод за преработка на отпадъци, но по нищо не личи, че в него се преработват боклуци. Сега до Пиперево трябва да са и жителите на селата Блатино и Яхиново, тъй като те са близо до нас и изпаренията и миризмата ще стигнат и до техните села, но те мълчат. Няма значение, че сме 200 души в селото, но и ние сме като останалите хора, джерманци скочиха и сега депото няма да се строи там, ще скочим и ние“, категоричен бе Благой Лазаров.

Ветеринарният доктор Ушатов хвърли бомбата сред съселяните си, като заяви: „Ако се изгради депо, има опасност да плъзнат опасни болести – хепатит, алергии и други хронични заболявания. Нас в селото никой не ни попита. На това гласуване защо не извикаха поне един представител от с. Пиперево, всичко се прави на тъмно. В Самоков изградиха такъв завод, но в момента не работи, тъй като е спрян и отпадъците се изхвърлят отново на старото сметище. Ние, хората от селото, сме против изграждането на депо и ще протестираме по всички законови начини”, заяви д-р Васил Ушатов.

На събранието кметицата Утеха Маноилова, която е избрана от квотата на ГЕРБ, защити съселяните си и заяви: „Дори да ни обещават работни места в евентуалното депо, ние не сме съгласни. Как така за 4 дни се реши, че депото ще бъде в Пиперево, като проблемът стои от 4 години. Джерманци, които скочиха срещу изграждането на депо в тяхното землище, стоят зад нас и ще ни подкрепят. Днес ще разговарям с управниците на община Дупница да дойдат в селото и да обяснят какво ще се изгражда – завод или сметище. Да им кажем нашето становище по въпроса, ако не в петък в 9.30 ч. съпругът ми ще изпрати автобуси от фирмата му, които ще ни извозят всички от селото заедно да отидем на заседанието на ОбС в Дупница и да изкажем категоричното си становище, че сме против изграждането на депо край селото. Има толкова пустеещи места и села в Кюстендилска област, защо не се изгради депото там”, категорична бе кметицата на село Пиперево Утеха Маноилова.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *