108 години от Освобождението и 155 години читалищна дейност отбелязаха тържествено в Гоце Делчев

108-та годишнина от Освобождението на град Гоце Делчев бе отбелязана тържествено с празнична програма, която тази година заради усложнената епидемична обстановка бе редуцирана и премина при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.
На паметния 18 октомври през 1912 година идва краят на петвековното робство в тогавашния град Неврокоп. Преди 108 г. българските войници от прославения Родопски отряд на генерал Стилян Ковачев, рамо до рамо с доброволческите чети на Стоян Мълчанков, Иван Ботушанов, Стоян Филипов, Пейо Яворов и Македоно-Одринското опълчение, донесоха свободата на Неврокопския край.
В знак на почит и преклонение пред делото на всички, помогнали за освобождението, бяха положени венци и цветя на паметника на Пейо Яворов в Градския парк; паметната плоча на ген. Константин Жостов; паметната плоча на Стоян Мълчанков; паметника на ген. Стилян Ковачев; паметната плоча на Пейо Яворов на ул. “Търговска”; паметника на Христо Ботев; паметника на Гоце Делчев на площад “Гоце Делчев” и паметника на загиналите във войните. Заупокойна молитва и благодарствен молебен в храм “Св. св. Кирил и Методий” в Гоце Делчев бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.
В проявите се включиха кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, председателят на Общински съвет – Гоце Делчев Димитър Балтаджиев, народният представител Богдан Боцев, представители на политически партии, институции и учебни заведения.
Програмата за празника на града завърши с концерт на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци, с който бе отбелязана и 155-ата годишнина от създаването на Народно читалище “Просвета-1865” в град Гоце Делчев.
ИВАН ИВАНОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *