108 000 лв. от туристически данък в Баня пълнят хазната на Разлог

След като месец септември разложкото село Баня влезе в Топ 5 на най-предпочитаните спа дестинации в България и се нареди на четвърто място след Велинград, Хисаря и Сандански, за месец ноември селцето излиза на трето място, измествайки южния град. И докато кризата с коронавируса и новите ограничителни мерки в началото на зимния сезон удариха жестоко зимните курорти, спа дестинациите остават предпочитани от туристите, които са почти на 100% българи. Какво показват цифрите? Само за един месец от 1 до 30 ноември село Баня е посетено от 2791 туристи, което е почти колкото жителите му, а реализираните нощувки са 6307. По посещаемост селото се доближава до наложила се отдавна спа дестинация като Хисаря, която  отчита 3500 туристи. Фаворит си остава Велинград, който е посрещнал 13 000 туристи. Още по-успешен е туризмът в Баня за предходните два месеца, когато посещаемостта е била почти двойно по-висока в сравнение с ноември. Данните от ЕСТИ показват, че през октомври селото е посетено от 5305 души, които са реализирали  12 198 нощувки, а през септември 6033 души са отседнали в Баня и са реализирали 15 531 нощувки. Общо за тримесечието са реализирани 34 036 нощувки. Не е малка и сумата, която е постъпила в общинската хазна на Разлог като туристически данък в предходните три месеца. Тя възлиза на 31 224 лева. Това е повече дори в сравнение с първите девет месеца от годината (периода 1 януари-31 август), когато общият им брой е бил 30 772.

Обобщено от началото на годината до 30 ноември, общо реализираните нощувки в Баня са 64 808, а платеният туристически данък е в размер на 108 609 лева.

Липсата на чужденци не притеснява местния бранш, тъй като традиционно селото се посещава от българи, които съставляват  над 90% от туристите.

Високата посещаемост на Баня е в плюс за селото, а новите промени в Закона за местното самоуправление, които бяха приети от НС завчера, безспорно ще се окажат в плюс и за развитието и подобряването на инфраструктурата му. Те предвиждат поне  30 на сто от приходите, реализирани от различни дейности на територията на кметствата и малки населени места, да се връщат в техния бюджет и да се  използват за дейности от местно значение.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *