Борисов на извънредно заседание за Хитрино: 5 млн. лв. отиват за възстановяване на щетите днес, още толкова отпускаме и за помощ на хората

Министерският съвет провежда извънредно заседание днес, пише “Петел”. На него кабинетът ще разгледа мерки за справяне с последиците от инцидента в село Хитрино след гръмналата цистерна там. Премиерът в оставка Бойко Борисов вече увери, че държавата ще се погрижи за всички, останали без дом. Той дори отказа помощ от чужди държави с категоричното становище, че страната ни може да се справи сама.

Заседанието се забави 20 минути и всеки момент се очаква премиерът да влезе в залата заедно с вицепремиерите, с които все още събеседва в кабинета си. След пристигането му, заседанието започва с минута мълчание. “Ускорихме източването на цистерните. Сега ще прикрепим опасен стълб. Надявам се доста по-скоро да приключим и да се започне разчистването на терена и връщането на хората там. Стараем се да не пресираме експертите и хората, които участват в това, защото рискът е голям. Всички хора са евакуирани. 

Кметът с неговите помощници е успял да се справи с това. Общо 10 млн. лв. ще се дадат. 5 млн. лв. още днес ще бъдат изпратени за Хитрино, за да може кметът веднага да започне действия по разчистването. Другите 5 млн. лв. отиват в социалното министерство. Защото кметът по закон няма да прави много от дейностите, които се налагат. Това трябва да стане през министерството – за лекарства, храна и лечение”, заяви Борисов.

“Ще разговаряме и с Европейската комисия. Още днес ще ни дадат възможност по две от програмите за селските райони да преведем пари за инфраструктурата и да го направим от европейски пари”, съобщи още премиерът. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *