Тревога! Не стигат пожарникари

След инцидента в Хитрино пожарникари се оплакаха от лошите условия на работа.

Най-сериозен е проблемът с липсата на спасители – пожарогасителните и спасителни дейности се извършват при недостатъчен състав и практическа невъзможност за ефективното им осъществяване. Решението на този проблем непрекъснато се отлага, посочват от Синдикалната федерация на МВР (СФСМВР).

От синдиката изказаха съболезнования за жертвите, но също така припомниха, че спасителните екипи работят при екстремни условия и рискуват живота си.

В същото време екипировката на пожарникарите е от дарения и често се налага огнеборците да си купуват части от нея сами. Министерството е купило нови пожарни коли, но за тях няма гаражи, нито пожарникари, които да ги обслужват, казват още от синдиката.

„Ръководството на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ отказва да въведе минимален брой служители в екип за пожарогасене и все още не е ясно колко пожарникари сформират такъв – двама, трима, четирима? В момента на дежурство има по един шофьор и един пожарникар, които при пожар вътре в сграда не могат да спасят застрашените хора, без да нарушат подзаконовата нормативна база и без да рискуват собствения си живот и здраве”, пишат от синдиката.  

В момента от 31 служби за спасителни действия, които действаха в страната доскоро, има само осем, като техният капацитет не е увеличен.

Другите 23 служби „Спасителна дейност” бяха затворени миналата година, припомнят от СФСМВР.

Една от тях беше и службата в Шумен.btv

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *