HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Нов църковен скандал! Клисар, певица и счетоводител в конфликт на интереси

Изборът на църковно настоятелство на храма “Възнесение Господне” в село Бистрица, община Дупница, не е легитимен. Счетоводителят, клисарят и певицата са вписани като църковни настоятели, което е нередно. Затова архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски свиква ново събрание за избор на настоятели. Ето какво каза той:

„Събранието е нелегитимно, тъй като не е обявено предварително пред миряните. Не може в настоятелството да участват клисарят, певицата и счетоводителят на църквата. Те са в конфликт на интереси. Ще трябва сами да си определят възнагражденията, което не е морално, а и не е по устава на Българската православна църква. Не може и семейство да участва в църковното настоятелство. Иван и Антоанетка Павлови от години работят в църквата в с. Бистрица – Иван като клисар, а съпругата му Антоанетка е певица. Георги Милошев е счетоводител на църквата. И тримата са в конфликт на интереси. Те могат да останат да работят в църквата, но не и като настоятели. Настоятелството работи без заплащане, но определя заплатите на персонала на храма и контролира работата им.

Свещеник Борис Минчев, чиято енория е с. Бистрица, не си е на мястото. Той трябва да сложи обяви 15 дни преди събранието – кога ще се проведе то и в колко часа. Такива обяви обаче няма, събранието е проведено “на тъмно”, без знанието на миряните в селото. При мен има сигнал, че събранието е проведено на 6 декември /Никулден/ в присъствието на 20-ина миряни, а крайният срок за избор на настоятелства беше 04.12.2016 г. Протоколът е написан със задна дата от 04.12., което е фалшифициране на документ. Днес ще извикам отец Борис Минчев на разговор в архиерейското наместничество и ще обявя ново събрание за избор на настоятели, което ще се проведе до края на седмицата“, категоричен е отец Георги Паликарски.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *