Скандал в Сандански! Изкорениха 7-те чинара пред сградата на поликлиниката

Изкорениха 7-те чинара пред сградата на поликлиниката в Сандански, премахването на близо половинвековните дървета стана тема номер едно в курортната община през последните 24 часа. Голямата част от санданчани са против, други са  за, трети се въздържат от категорична оценка. Районът бе обезопасен и охраняван от служители на РУП и Общинска администрация по време на премахването на дървесната маса. По-старите граждани са против изсичането на чинарите, според тях те са белите дробове на Сандански. Хората на средна възраст застъпват тезата, че мястото трябва да е безопасно за пешеходците и водачите на МПС-та. Младежите пък са за това Сандански да се развива и да се правят иновации, да се засаждат нови дървета, макар и магнолии.  

Петър Николов каза, че от дете помни чинарите и досега – на 56 години, за него те са станали част от облика на града. „Когато водих родителите ми на лекар в летните горещини, винаги сядахме пред огромните чинари на сянка. Мястото на поликлиниката бе най-прохладно.  От вчера все едно част от Сандански липсва. Ако това е правилно решение и е в полза на гражданите и туристите, то и аз съм да се премахнат. Времето ще покаже дали е правилно решението“, каза Николов. 76-годишният Стоян Петров пък е категорично против изсичането на дърветата: „Не знам това младо поколение какво мисли. Да, да се прави и въвежда „синя зона“, но защо не оставиха чинарите”, попита той.  

Както вестник „Струма” писа, съгласно писмо №70-00-705/07.10.2016 г. на ЧЕЗ Разпределение България АД е констатиран сериозен проблем със състоянието на кабелите, захранващи сградата на поликлиниката. Прекъснати са подземните кабели от кореновата система на дърветата.  Това бе и причина чинарите да бъдат премахнати, защото са опасни и в неугледен вид, бе обявено от Общинска администрация. След изсичане на дърветата сградата на поликлиниката лъсна в неособено приветлив вид. Тя е приватизирана от сдружение „Свети Врач” с управител д-р Кирил Малинов.  Кметът Кирил Котев посочи, че улиците трябва да са проходими и безопасни за хората и автомобилите. Срещу изсичането на чинарите с декларация излязоха и съветниците от РЗС, според които се посяга на символа на уникалния климат и природа на Сандански.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *