Двама световни шампиони останаха извън Топ 10 на Благоевград, таекуон-до, гимнастиката и канадската борба с двойни шансове да излъчат спортист №1

Двама световни шампиони останаха извън 10-те най-добри спортисти на Благоевград за 2016 г. Зад борда се озоваха най-титулуваният състезател по канадска борба в България през изминалия сезон Сашо Андреев и съекипникът му в „Спартак“ Красимир Костадинов, който е сред водещите в своя спорт не само у нас и сред малцината ни „канадци“ професионалисти. Двамата тутраканци триумфираха в първенството на планетата в зала „Скаптопара“ /4-9 октомври/ съответно в кат. до 85 кг и до 110 кг, но не успяха да наберат оптимален актив от рекордните 27 анкетни листа за настоящото издание на „Спортист на годината в Благоевград“. Основно в тази посока натежа решението на техния клуб да запълни двете си квоти за номинации в категория „Мъже и жени“ с шампиона на Стария континент и бронзов медалист от световното Валентин Господинов /70 кг/ и носителката на планетарно и европейско злато Димитрина Димитрова /55 кг/, болшинството от участниците във вота дори и не се сетиха за съществуването на алтернативен вариант. Имаше и немалко „гласоподаватели“, които прочетоха предложенията броени минути преди да разпишат химикалките си върху раздадените им бланки.

От Топ 5 при подрастващите до 18 г. странно изхвръкна окичилият се с бронз от европейското по таекуон-до за юноши Нино Петров, независимо че получи зелен светофар от ръководството на „Фолкън“.

“Причините да не посочим в номинациите си Красимир Костадинов и Сашо Андреев са комплексни”, коментира клубният шеф на „Спартак“ Георги Гайдарджиев. “Сашо се отказа в полза на Валентин Господинов, а Краси предпочете вместо него в класацията да участва съгражданката му Димитрина Димитрова, чийто личен треньор е в момента. Решението не е еднолично, а на управителния съвет на клуба, който гласува и уважи предложенията на С. Андреев и Кр. Костадинов”, допълни многократният световен шампион, рекордьор на Гинес и действащ наставник на спартаковци Г. Гайдарджиев.

След половиндневни изчисления и препроверявания на резултатите организаторите вдигнаха завесата над десетката и петицата, но само с изброяване по азбучен ред. Достатъчно точки да влязат в тях събраха Антон Огорелков /Фолкън, таекуон-до/, Валентин Господинов /Спартак, кан. борба/, Димитрина Димитрова /Спартак, кан. борба/, Димитър Димитров /Пирин Благоевград 2011, сп. гимнастика/, Елена Самарджиева /Фолкън, таекуон-до/, Емануил Богоев /Пирин, бокс/, Иво Балабанов /Джордан, лека атлетика/, Исус Маринов /Л. Солачки, сп. гимнастика/, Лилиана Гоцева /Младост, ориентиране/ и Мартин Тодоров /Еър Макс Рейсинг, мотокрос/, Божидар Симеонов /Спартак, кан. борба/, Василена Георгиева /Пирин, плуване/, Георги Герчев /Фолкън, таекуон-до/, Йоана Янкова /Л. Солачки, сп. гимнастика/ и Любомир Атанасов /Джордан, лека атлетика/.

Победителите, както и тези в категории „Треньор“, „Отбор“ и „Феърплей“, носителя на журналистическия приз „Малин Христов-Йордан Костадинов“, имената на заслужилите деятели, спортистите в неравностойно положение и посланиците на благоевградския спорт по света стават ясни на церемонията по награждаването, която започва в з. „Скаптопара“ на 20 декември от 19.00 ч.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *