Наплив на кандидати за 2 свободни работни места! 22-ма се конкурират за гл. специалист в Статистиката

Небивал наплив на кандидати за 2 свободни работни места в Националния статистически институт в Благоевград имаше на конкурса вчера. За двете позиции за главен експерт в отдел „Статистически изследвания“ бяха допуснати 22-ма души, въпреки че по думите на работещи в службата заплатите не са за завиждане. За сравнение те дадоха пример със секретарката на директора, която е натоварена с още доста отговорности, а получава 450 лв.

20 дами и само двама мъже се конкурираха за двете позиции на експерти, от подалите документи само един кандидат не бе допуснат до надпреварата заради липса на нужната образователна степен.

Бакалавърска диплома в областите статистика, икономика или друга подходяща специалност, 2 години трудов стаж и компютърна грамотност бяха изискванията за кандидатите.

„Близо две години съм без работа, обявеният размер на заплатата е обнадеждаващ – от 420 до 1400лв., въпреки че не мисля, че назначеният ще стигне тавана“, обясни Роска Иванова, която е една от кандидатките. „София е на 1 час път, но заплатите в Благоевград са в пъти по-ниски, лошото е, че е малко сложно всеки ден по два пъти да минаваш това разстояние, а и не съм сигурна, като се приспаднат пътните, дали на човек ще му излезе сметката да работи в столицата“, пресмята жената.

„Няма работа, затова напливът е голям, допълни я конкурентка в очакване да започне изпитът. „Разпитах, преди да подам документи, и знам, че парите не са много, чух, че едното място е за техен човек, който, за да заеме по-висока позиция, трябва да се яви на конкурс, но може и да са само слухове. Затова дойдох. Аз не съм без работа, имам ангажимент към фирма, но реших да се пробвам, пък и така трупам опит“, искрена бе млада дама.

„Има много безработни висшисти, това е причината според мен за силния интерес към местата”, коментира директорът на Статистиката в Благоевград Емилия Илиева. „Посоченото в обявата заплащане е по класификатор, затова горната граница е толкова висока. За никого не е тайна, че заплатите в Благоевград са ниски”, призна директорът, като разкри, че главните специалисти взимат средно около 600 лв.

Членовете на изпитната комисия пристигнаха от София 20-ина минути преди началото на теста, а в качеството си на председател Е. Илиева покани всички претенденти в библиотеката на кратък инструктаж, преди да им раздадат тестовете за писмения изпит. Изпитът приключи вчера с интервюта на преминалите успешно теста, а резултатите се очаква да бъдат обявени преди края на седмицата.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *