Работничка залитна и падна, щипна от джоба на шефа си 5000 лв.

Работничка в частна дърводобивна фирма осъди работодателите си за обезщетение от 5000 лв. след претърпяна трудова злополука. Анжела Димитрова била общ работник в производствения цех на благоевградската фирма „Ламкор-2000” ООД на Емилия и Фади Башур. На 12 юни миналата година при преместване на количка до пресата, в която щяла да натовари готови фурнирни платна, се спънала, загубила равновесие и паднала върху циментовия под, в резултат на което си счупила колянната капачка на левия крак.

Злополуката е призната за трудова с разпореждане на ТП на НОИ – Благоевград. Лечението на травмата наложило ползването на отпуск поради временна неработоспособност в продължение на 90 дни. Дори и след това жената изпитвала силни и постоянни болки в коляното, не можела да стъпва на левия си крак, капачката на коляното била видимо деформирана и хлътнала, а при допир се опипвали раздробените парчета. През оздравителния период движенията в областта на лявата колянна става били болезнени и затруднени, а мускулната й сила намалена и атрофирала. А. Димитрова изпитвала болки при продължително натоварване, изправен стоеж или при рязка промяна на времето и атмосферното налягане. Въз основа на договор за застраховка „Злополука и заболяване“ тя получила обезщетение от 100 лв. и 80 стотинки.

Пострадалата жена решила да съди бившите си работодатели и да претендира за неимуществени вреди от 20 000 лв. От фирмата оспорват иска и твърдят, че работничката е проявила груба небрежност, вследствие на която е получила травматичното увреждане. 

В хода на делото са изслушани като свидетели съпругът и синът на Анжела, които се грижили за нея след инцидента. Те обяснили, че тя не можела да се обслужва сама поради силни болки и обездвижването на счупения крак. Освен това дълго време не напускала жилището и не общувала с никого, тъй като била потисната и отчаяна. При натоварване или при промяна на метеорологичните условия болките се появявали и сега, твърдят роднините.

Като отчита претърпените болки с немалък интензитет за относително продължителен период от време, психо-емоционалния дискомфорт на пострадалата и продължаващите болки в крака, съдия Румяна Запрянова счита, че справедливият размер на обезщетение е 5000 лв. След като приспада еднократната застраховка от 100 лв. и 80 ст., които вече е получила, съдията присъжда окончателно обезщетение от 4899,20 лв. Частната фирма е осъдена да плати и съдебни разноски за близо 1500 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *