В Петрич вдига с около 20% данъците и таксите

МБАЛ „Рокфелер“ пренаписа приходно-разходния отчет на община Петрич за 2016 г., след като предколедно изви ръцете на общинарите за още 160 000 лв. спешни разходи, от които 100 000 лв. за единия от двата й банкови кредита. След като изслушаха поредното искане на медиците за пари, повечето от съветниците гласуваха „за“ новия транш към затъналото в дългове здравно заведение, но с изричното дописване в точката от дневния ред, че болницата трябва с финансови документи да отчете до стотинка по какви направления са отишли парите на данъкоплатците. Мнозина от тях така и не разбраха, че час преди започване на вчерашната сесия управителката на болницата д-р Тодорка Икономова звъннала на зам. кмета Илко Стоянов с искането извън тази сума общинските съветници да й гласуват спешно още 40 000 лв., защото я притискали доставчиците на ток и газ.  

От отпуснатата вчера сума от 160 000 лв. половината всъщност са лихви по банков кредит, теглен от здравното заведение миналия декември заради участието му в проект за оборудване по линия на трансграничното сътрудничество. Парите от 1 г. са в Гърция, тъй като тяхна болница е водещ партньор по проекта, но по неясни причини още не са преведени в българската банка, от която болницата теглила кредита за закупуване на техниката – изискване на финансиращия орган преди признаване на разхода.

Междувременно стана ясно, че община Петрич продължава да помага на здравното заведение по всякаква линия – от няколко дни в реанимацията на болницата е започнала през уикенда да работи лекарка от „Пирогов“, а в МБАЛ вече има общинска охрана, която пази лекарите от роми-скандалджии. Самите доктори, които преди 2 месеца скочиха категорично срещу решението на общинския кмет Димитър Бръчков да закрие петричката болница и да ги прати на работа в санданската, пък вече са започнали да подписват проектодоговорите си с новия работодател – управителя на МБАЛ „Св. Врач“ д-р Илия Тонев. Договорът е от 1 януари 2017 г., но ще влезе в сила тогава, ако до края на годината здравното министерство и РЗИ – Благоевград успеят да дадат втори адрес на петричкото здравно заведение, което ще остане да функционира в южния град, само административно ще бъде подчинено на Сандански. Засега за прехвърлянето се опъвали само педиатрите от детско отделение, и то понеже няколко лекарки смятали да излязат в пенсия.

Най-много време на вчерашната сесия глътна новата наредба на община Петрич за местни данъци и такси, която бе гласувана раздел по раздел. Сред най-четящите съветници се оказа социалистът Димитър Капитанов, който единствен си бе направил труда да сравни действащите от 2008 г. досега данъци с новопредложените. Според Капитанов увеличението на патентните данъци е общо с около 20%. Съветникът бе категоричен, че не трябва да пипат сегашните ставки, тъй като няма икономическа основа за това – занаятчиите в общината са прекалено малко, за да ги „убиват“ общинарите с още по-високи налози, по селата педикюристки и коафьори нямало, а ако непременно съветниците искат да увеличат патента, то да го направят само за компаньонките, в противен случай общината рискувала и шофьорите, и занаятчиите да отидат в Сандански . Въпреки че цялата група съветници на БСП гласува „против“ новата наредба, тя бе приета.

Съветниците от ВМРО не успяха да изненадат кмета с актуално питане за приходите от „синята зона“ в града след смяната на две момчета от техните редици, които доскоро слагаха скоби на неправилно паркираните коли. След множество оплаквания от страна на петричани за подборно „закопчаване“ преди месец младежите бяха преместени на друга работа и по сметките на Общинската администрация със започването на новата смяна „скобаджии“ приходите от „синя зона” се увеличили драстично, докладва Бръчков. Например в последната седмица на старите работници от поставяне на скоби били събрани 11 лв., а в първата седмица на новите – 607 лв.

За вчерашната сесия ОбС бе приготвил рекордно дълъг дневен ред от 48 точки, но времето стигна само за 18. Извън дневния ред бе клетвата на новия общински съветник Георги Стоилков от коалиция „Народен съюз“, който зае мястото на напусналия „по лични причини“ негов колега и съидейник Христо Георгиев, както и прегледът на торбичките с рекламни материали, поставени пред всяко съветническо място, с които ръководството на ОбС явно бе решило да се раздели със съветниците за тази година и да им пожелае весели празници.

Торбичките бяха прибрани, но „закриване“ на годината ще има чак в петък, за когато бе свикано продължението на сесията с оставащите 30 точки.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *