Бум на инсулти и инфаркти в Пиринско

По 2 случая с инфаркт обслужват всеки ден дежурните екипи в спешно отделение в благоевградската болница. Сред приетите вчера е и 60-годишна лекарка, на която малко преди 7 часа е оказана първа помощ от спешен екип в дома й и с линейка е транспортирана до болницата. След лекарския преглед и направени изследвания е установено, че се касае за остър сърдечен проблем, и е настанена за лечение в кардиологично отделение на МБАЛ – Благоевград.

„Случаите на сърдечносъдови заболявания – инфаркт и инсулт, зачестиха вече втора седмица”, каза началникът на спешно отделение в МБАЛ – Благоевград д-р Владимир Рабаджийски. Специалистът поясни: „Сезонните изменения и резките температурни промени влияят на хората, рискова група са пациенти с данни за сърдечносъдови заболявания и фамилно обременени, рискът и за двата пола се изравнява, възрастовата граница пада до 45-55 годишни.

Инфарктът обикновено протича с ясно изразена симптоматика – гръдна болка, която се пренася към рамото и лявата ръка, болката е остра и може да продължи повече от 30 минути, да е съпроводена със задух, загуба на съзнание, спад на артериалното налягане и забавен пулс. Тези пациенти се настаняват в болницата с екип на Спешен център.

Има и една немалка група от пациенти, които имат оплаквания от необяснима умора, задух и дискомфорт в гърдите, но не са силно изразени и постъпват при нас сами, на крака. В такива случаи не е изненадващо, че пациентите подценяват симптомите и при лекарски преглед се установя сърдечен проблем, най-често това са млади хора, в активна работоспособна възраст.

Размерът на сърдечния удар и последиците се установят чрез електрокардиограма и ехокардиографско изследване. Ако пациентът има траен дискомфорт в продължение на няколко минути, особено ако симптомите са нови и без ясно обяснение, те не бива да се пренебрегват”, съветва д-р Рабаджийски.

Статистиката сочи, че само за седмица 7 пациенти с инфаркт са обслужени на място в Пиринско, 29 са получили инсулт. „На пациентите е оказана първа помощ на място и с линейка са транспортирани до най-близкото лечебно заведение”, съобщи директорът на Спешен център д-р Красимир Михайлов. Той поясни, че заплахата от инфаркт и инсулт е 20 пъти по-голяма при пушачите. Фактори, допринасящи за сърдечносъдовите заболявания, са стресът, нездравословното хранене, липсата на физическа активност, затлъстяването. Завишените количества алкохол по време на празниците също са противопоказни, сведете до минимум употребата на концентрати, съветват лекарите.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *