Защо няма виновен за “златния водопровод” в Бобов дол! Инж. В. Десподов оправдан

След 10 годишна сага Окръжен съд – Кюстендил оправда инж. Васил Десподов, бивш шеф на инвеститорския контрол в община Бобов дол, за т.нар. „златен водопровод”. Делото за втори път се гледа в Окръжен съд – Кюстендил, след като решенията по него бяха върнати от ВКС за ново разглеждане.

Състав на КОС с председател съдия Йоланда Цекова обяви, че бившият шеф на инвеститорския контрол в миньорското кметство Десподов не носи отговорност по повдигнатите му преди две петилетки обвинения, според които в качеството си на длъжностно лице – старши експерт „Инвеститорски контрол”, пред 2007 г. умишлено не положил достатъчно грижи за изпълнение на възложената му работа да контролира изразходването на общинските средства за изграждането на добилия слава като „златен водопровод” по ул. „Христо Ботев” в Бобов дол. Според държавното обвинение Десподов е виновен за загуби в особено големи размери от страна на община Бобов дол, тъй като е подписал протоколите, с които е актувана работата на пернишката фирма „Алматея прима”, с които тя е прибрала 2 864 123.77 лв. неправомерно.

Прокуратурата обвини Десподов, че макар и да е знаел, че в действителност част от строително-монтажните работи по новия водопровод не били изпълнени, той е подписал документите. Според обвинителния акт в резултат от действията на Десподов са настъпили значителни щети за община Бобов дол в особено големи размери – 2 864 123.77 лв.

Скандалът с добилия публичност „златен водопровод” в Бобов дол избухна, когато като кмет на миньорската община Грети Алексова подаде сигнал за злоупотреби. Според нея фирма „Алматея прима” на перничаните Ясен и Милен Миленови е откраднала 1,1 млн. лв. от сумата за изграждането, която е 2,5 млн. лв.

Съдебният състав в Кюстендил с председател Йоланда Цекова отхвърли и предявения от община Бобов дол срещу Десподов граждански иск за причинени вреди в размер на 2 864 123.77 лв.

Покрай делата за водопровода, водени от община Бобов дол срещу „Алматея прима”, избухна и още един скандал. Дело е в основата на корупционната схема, разкрита от ДАНС, МВР и Софийска градска прокуратура през 2009 г. С подкуп през октомври 2009 г. бяха задържани съдията от Кюстендилския окръжен съд Юрий Маринов и неговият посредник – граничният полицай Чавдар Бурназки. Срещу 24 000 лв. рушвет трябвало да се уреди в полза на строителите дело за ревизионен акт за 1,1 млн. лв., съставен от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *