Сметките сочат: С по-малко от 2 лв. на месец е най-голямото предложено увеличение на данъка за жилище 100 кв.м в топцентъра на Благоевград

Само с 1 лев и 28 стотинки в селата и до максимум с 23,64 лв. на дом в топцентъра на Благоевград реално ще се увеличи данък сгради за благоевградчани, ако в края на идната седмица общинските съветници одобрят ръст на налога до 1,9 на хиляда. В момента жителите на областния център на Пиринско са привилегировани да плащат едни от най-ниските данъци в цялата страна и тази привилегия ще се запази дори с исканото увеличение. Действащата ставка от 2008 г. досега е 1,2 на хиляда.
Предложението за ръст на данъците на имотите предизвика лавина от коментари, сериозно обсъждане в комисиите на местния парламент, разбира се, и много спекулации. За да има широко обществено обсъждане по темата и за пълна прозрачност, искането е публикувано на страницата на общината в интернет повече от месец преди насрочената дата на сесията, на която влиза в дневния ред. Огромният публичен интерес по темата бе повод в. “Струма” да направи подробен анализ и да даде ясна представа на хората с колко лева точно се планира да се вдигнат налозите и сами да преценят скъпо ли ще им е, или могат да си позволят да се лишат от едно кафе или кутия- две цигари на година, за да се увеличат средствата за детски градани, спортни клубове и подобряване на инфраструктурата.
Важно е да се отбележи, че данъкът на основно жилище се плаща наполовина. Пълният размер на данък сгради плащат само собственици на втори и повече апартаменти, но едва ли ръстът за тях ще е непосилен, като се има предвид практиката за отдаване под наем на имотите, които не обитават. Разбира се, разлика в размера на данъка зависи от мястото на имота и големината му. По този показател областният град е разделен на шест зони.
Хората, които имат основно жилище от 100 кв. м в топцентъра на Благоевград, определен като първа зона, например на ул. “Димитър Талев”, ул. “Мара Бунева”, ул. “Д-р Христо Татарчев”, ул. “П.Д. Петков”, ул. “Васил Мечкуевски”, ще плащат 64,16 лв., което е само с 23,64 лв. повече от сега и е сравнимо с цената на един обяд. На практика най-голямото увеличение е с по-малко от 2 лева на месец. В същия район за 80 кв.м апартамент с данъчна оценка в размер на 32 лв. данъкът на собствениците ще се оскъпи с 18,91 лв. и ще стане 51,33лева за година. За основно жилище от 60 кв. пък също “на пъпа” на Благоевград налогът се вдига с 14,18 лв. и новият размер на данъка става 38,50 лева.
За апартамент от 100 кв.м в широк център или втора зона, която обхваща ул. “Ген. Тодоров”, ул. “Цар Симеон”, ул. “Крушево”, ул. “Сергей Румянцев”, ул. “Ал. Константинов”, ул. “Прилеп”, предвиденото увеличение на данък сгради ще е със 17, 37 лв. и от 29,77 лв. сега ще стане 47,13лв.
Ако живеете в тази зона в жилище от 80 кв.м с данъчна оценка 39 692 лв., новият размер на данъка ще е 37,71 лв., а разликата в увеличението ще е 13,89 лв. Дом от 60 квадрата във втора зона пък ще утежни бюджета на собственика му едва с 10,42 лв. и данъкът за цяла година ще стане 28,28 лв.
За 100 кв.м апартамент в трета зона, която обхваща кварталите “Еленово”, “Ален мак”, “Бялата висота”, ул. “Борис Ангелушев”, ул. “Преслав”, ул. “Атон”, собствениците на основно жилище ще бръкнат в джоба си за 13,10 лв. допълнително и ще дадат 35,55 лв., разхвърляно в годината увеличението е само с около 1,10 лв. повече на месец. В същия район за апартамент от 80 кв.м увеличението, изчислено в пари, е 10,48 лв., а новият размер на данък сгради би бил 28,44 лв. На основно жилище от 60 кв.м пак в трета зона данъкът ще е по-висок само със 7,86 лв. и на година излиза пълен размер от 14,62 лв.
Хората с дом от 100 кв.м в четвърта зона, която обхваща жк “Струмско, ул. “Яне Сандански”, ул. “Струма”, ул. “Кавала”, ул. “Огражден”, ул. “Струга”, ще плащат с увеличението 24,37 лв. данък за имота си и разликата с налога в момента е 8, 98 лв. В тази зона за основно жилище от 80 кв.м с данъчна оценка в размер на 20 526 лв. ще се плаща данък в размер на 19.50 лв., ако се гласува ръст на ставката до 1,9 на хиляда, а разликата в увеличението с настоящия размер на данъка е 7.18 лв. за цялата година. Собствениците на дом от 60 кв. пак там ще дават само 5,39 лв. повече на година и данъкът им ще стане 14,62 лв.
Под линията в Старо Струмско, където са улиците ” Баба Тонка”, ” Прогрес”, “Любен Каравелов”, “Панайот Волов”, “Влахина планина” предвиденото увеличение на данък сгради на година е на стойността на кутия цигари. За основно жилище от 100 кв.м новият размер на данъка се изчислява на 19,66 лв., като увеличението ще е със 7,24 лв. Дом от 80 кв.м в същия квартал ще е с 5,79 лв. по-висок данък и пълния му размер на година ще е 15,73 лв., а за 60 кв. жилище новият данък ще е 11,79 лв., с 4,35 лв. повече.
В селата около общината от VI функционален тип на населено място като Падеж и Покровник предложеното увеличение ще е в размер на 2,14 лв. за 100 кв. основно жилище, чийто данък ще стане 5,80 лв. за година. За 80 кв.м дом евентуалният нов размер на данъка ще е 4,57 лв., а увеличението е едва 1,68 лв. за цялата година. Собственикът на 60 кв.м жилище в село в общината ще получи 1,26 лв. увеличение на данъка си и той на година ще стане 3,43 лв.
Когато се коментира данък сгради, е важно да се отбележи, че с всяка година той намалява заради приспадане на овехтяване на жилището, без дори да се взема предвид инфлацията, която също е фактор.
Безспорно обект на най-много коментари и брожения стана идеята за скок на данъка на колите в община Благоевград от среден и нисък клас, които най-масово се карат, и със сигурност причината е в предложения двоен размер. Явно обаче не се отчита, че настоящият размер на този налог за голяма част от автомобилите, особено за най-старите – над 14 г., каквито най-често срещаме по градските улици, в голяма степен е символичен в границите от 6,29 лв. до под 50 лв. на година. Изчисленията сочат, че за автомобили с мощност до 51 конски сили, каквито са старите двутактови вартбурзи и трабанти, или по-популярните напоследък “Сузуки Суфт” или “Деу Матиз” например 100 %-ното увеличение е равно на нов размер на данъка съответно от 35,22 лв. за новите коли до 5 г., 18,87 лв. за тези до 14 г. и 12,58 лв. за най-старите. За най-ниския клас, най-евтини и по тази причина и най-разпространените коли с мощност на двигателя до 55 киловата, което е под 75 конски сили,

двойното увеличение също не звучи стресиращо, обърнато в цифри. В тази група влизат някои модели на “Фолксваген”, “Шкода”, “Форд”, “Рено” и др., като средно за нова кола до 5 г. с мощност от 60 конски сили налогът от 24,64 лв. сега ще стане 49,28 лв. За по- старите до 14 г. от същия клас данъкът ще стане 26,40 лв., а при най-овехтелите – над 15-годишни “бижута”, които вървят към друга категория – “ретро”, новият размер на данъка се изчислява на 8,80 лв.
За също масовите коли, но малко по-мощни, с двигател до 74 кV или под 101 конски сили, сред които са някои модели на “Ауди”, “Фолксваген Пасат” и др., собствениците им ще плащат годишен данък с увеличението около 100 лв. За “Тойота HILUX” например, чийто двигател е 65 кV, или 88 к.с., налогът от 49,10 лв. сега би станал 98,20 лв., ако колата е сравнително нова. Ако е от 5 до 14 годишна, данъкът й ще стане 52,65 лв., а ако е над 14 г. – 35,10 лв.
Най-ниското предвидено увеличение е за леки автомобили с мощност от 75 до 110 киловата, там предложението е за ръст от 20 % . Това, обърнато в пари на автомобил с мощност 91 кV и възраст до 5 г. например, означава налог от 336,33 лв. за същата кола, но овехтяла до 14 г., данъкът става 180,18 лв., а за произведените преди повече от 14 г. той ще е 120,12 лв.
Засега не се предвижда данъчно увеличение за най-мощните коли, на които през 2010 г. налогът бе вдигнат с 20 %. В момента той е над 150 лв. за най-старите, до около 500 лв. за новите коли.
Увеличението на данъците на колите вероятно ще стане причина собствениците на стари возила, които с месеци стоят по тротоарите, в междублоковите пространства и паркингите и се ползват сезонно или само няколко пъти в годината, да ги отчислят в КАТ, за да не им плащат данъка. Видно е обаче, че дори двойно увеличен, той пак остава твърде нисък за колите, които най-силно замърсяват околната среда.
Както е известно, собствените приходи на всяка община се формират от стопанисване и продажба на общинска собственост и от местните данъци на гражданите. За община Благоевград те са едва 12 % от бюджета, но на тях се разчита за дофинансиране на дълъг списък от местни дейности, като детски градини, здравеопазване, изграждане и поддръжка на инфраструктурата, в това число градинки, зелени площи и спортни площадки, тротоари и площадни пространства, улици, осветление, дори ръстът на заплатите в детските и социални заведения е функция на въпросните 12 % собствени приходи. Увеличението на два от налозите, макар и не с голяма сума за гражданите, би довело до прогнозни приходи в бюджета около 1,2 млн. лв., пари, които отново ще се върнат към благоевградчани под формата на нови придобивки, по-добри условия за спорт и повече забавления и културни мероприятия.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *