HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Под полицейска блокада експерти влязоха във ферма в Каменик, откриха нещо потресаващо

Под полицейска блокада експерти от РИОСВ – Перник, Агенцията по храните и РЗИ в Кюстендил извършиха проверка в кравефермата на Георги и Николай Малинови в село Каменик, община Бобошево. Проверяващите са установили незаконна етернитова тръба, през която са изтичали фекални води от фермата в река Каменичка, която минава покрай Блажиево.

Жители на селото първи се обадиха на редакционния телефон, че в селото има цивилни и униформени полицаи. Над 15 леки автомобила, пълни с хора, са пристигнали в Блажиево. Всички се питали какво става и каква е тази суматоха. Установи се, че е извършена комплексна проверка, инициирана от РИОСВ – Перник, на фермата на Малинови.

Директорът на инспекцията Пламен Ангелов каза по телефона: „Комплексната проверка е по подадена жалба от жители на Блажиево, в която се твърди, че фекалните води от фермата изтичат в река Каменичка. Установихме, че фермата няма специално заустване на отпадните води, а те изтичат директно в реката. От Басейнова дирекция – Благоевград има наложен акт за това нарушение. Фермата няма и подписан договор за ползване на вода с ВиК – Кюстендил. Ползват вода от каптаж, който е предназначен за захранване на Блажиево. Обектът има мандра за производство на кисело мляко. Проверяващите от РИОСВ са направили предписания на собствениците. След като излязат резултатите от взетите проби, ще бъде съставен и акт за нарушение”, категоричен е Пл. Ангелов.

От РЗИ – Кюстендил д-р Георгиева заяви по повод проверката: “Не можем да дадем окончателен отговор. Нашето участие не беше основно в проверката. Все още не е ясно дали замърсяването на питейната вода в Блажиево е на 100% от фермата над село Каменик”, заяви д-р Георгиева.

Директорът на Агенцията по храните в Кюстендил д-р Саев заяви, че все още няма резултати от проверката на представителите на неговата институция в комплексната проверка, инициирана от РИОСВ – Перник.

Скандалите около фермата на Георги и Николай Малинови край Каменик започнаха още през лятото. Както “Струма” писа, тогава болни крави от стопанството пасяха в близост до вододайната зона на Смочево. Читатели изпратиха потресаващи снимки на кървящи крави с огромни рани. Умрелите животни от фермата се хвърляха в близко дере без загробване, за което публикувахме снимков материал на разлагащите се трупове. Тогава д-р Е. Гъгнев от Агенцията по храните извърши проверка заедно с ветеринарния лекар на фермата д-р Соколов и официално заявиха, че болни животни няма, както и хвърлени трупове в дерето край фермата.

Месец по-късно гръмна нова бомба, свързана с фермата. Във водопроводните тръби от водохващането над Блажиево бяха открити бактерии ешерихия коли, които са опасни за здравето на хората. В Блажиево настръхнаха, след като се разбра, че в продължение на години са пили замърсена вода, въпреки че пробите, взимани от РЗИ – Кюстендил, показват, че водата е годна за пиене. Оттогава селото се захранва с питейна вода от съседното Усойка. Коментира се, че старият водопровод може да се ползва чак след 30 г. въпреки извършената дезинфекция.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *