HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Решиха съдбата на Междуучилищния център в Благоевград

Базата на закрития Междуучилищен център е предоставен за ползване на новия Център за личностно и творческо развитие на децата и училищата в Благоевград, а досегашният директор инж. Кирил Зашев остава на работа като домакин на сградата.

Както вестник „Струма” писа, създаденият през 1980 г. и единствен в Пиринско Междуучилищен център за трудово-политехническо обучение /МУЦТПО/, през който на година минават над 2300 ученици, не намери място в новия закон за предучилищното и училищно образование, влязъл в сила от 1 август. Така двуетажната сграда в центъра на града, която разполага с 18 кабинета, оборудвани с техника за милиони левове, бе заплашена от затваряне и разграбване. Въпреки усилията на РУО и община Благоевград, както и писмата на К. Зашев до министър Кунева, просветното министерство остана непреклонно и центърът бе закрит със заповед от 15 ноември. Директори на училища реагираха още преди това и взеха на работа 7 от учителите в МУЦ-а, като бяха предприети и мерки за запазването и стопанисването на базата.

„Бих искал да кажа, че въпреки всички целенасочени опити от страна на Министерството на образованието и науката да ни съсипят, благодарение на община Благоевград бе намерено решение”, коментира К. Зашев. Той каза, че базата вече се ползва от деца от новия център. Освен това продължават да се обучават и ученици от 5 до 8 клас от общо 4 училища – СУИЧЕ, 2-о ОУ, ПМГ и 3-о ОУ.  „Най-важното е, че не затворихме врати и не бе допуснато всичко, градено в продължение на 36 г. с много труд и любов, да бъде съсипано и разграбено”, заключи бившият директор и настоящ домакин на сградата.

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *