Медицинските сестри в Пиринско с обидно ниски заплати, между 480 и 600 лв. взимат хората за отговорния си труд

Управителният съвет на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи в Пиринско проведе вчера редовно заседание в Благоевград.

11-членният съвет на съсловната организация на медсестри, акушерки и мед. специалисти начело с главната сестра на общинската болница в Разлог Ваня Лагадинова и секретар – медсестрата в детска ясла в Благоевград Веска Немчева, отчете дейността през изминалата година. Заседанието започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите на аварията в село Хитрино.

„В асоциацията ни членуват 1200 професионалисти по здравни грижи, единодушно бе взето решение да дарим собствени средства за пострадалите – по един лев от всеки член в помощ на Хитрино, сумата ще преведем веднага след заседанието”, съобщи председателят на Управителния съвет Ваня Лагадинова.

„Нашата асоциация е независимо сдружение, което обединява медсестри, акушерки и мед. Специалисти, без значение от местоработата им, при нас членуват работещи в различни структури на здравната система, образование – детски градини и училища, социалната сфера и други сектори”, поясни Ваня Лагадинова и уточни: „Съсловната ни организация на територията на Благоевградска област е създадена през 2005 година. Основните цели, които стоят пред нас, са да защитаваме правата на своите членове, както и да оказваме съдействие за доброто им реализиране. В момента заплатите на медсестрите са ниско остойностени – от 480 лв. в болничната помощ до 520-600 лв. в други структури. Обидно е, че трудът на квалифицарани кадри е почти изравнен с този на помощния персонал, не твърдим, че и тяхната заплата е висока, напротив. С повишаване на квалификацията си настояваме за достойно заплащане на труда на здравния работник, проблемите ни трябва да бъдат чути и разрешени”, каза Ваня Лагадинова.

На срещата присъстваха председателите на Етичната комисия на съславната организация – медсестрата Македонка Георгиева от Благоевград, и на Контролната комисия – Гергана Кютукчиева, медсестра от хемодиализа в Сандански, главната сестра на Спешна помощ в Пиринско Албена Бобошевска и на главните сестри в областта – Венета Стефанова, както и председатели на териториалните дружества от Разлог, Петрич, Гоце Делчев, Сандански и Благоевград.

Асоциацията си пожела да бъдат още по-сплотени през Новата година и да защитават заедно труда си, посветен в грижа за здравето на обществото ни.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *