HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Обсада на местен парламент! Обвинения за предложен подкуп на хора от общинското ръководство

Под обсадата от над 100 жители на селата Пиперево и Джерман общинските съветници в Дупница гласуваха депото за битови отпадъци да се изгради на терена край село Джерман. Седмица преди това председателите на политическите групи в местния парламент решиха с тайно гласуване депото да се строи край село Пиперево.

Вчера след дебат, продължил 3 часа, 17 общински съветници гласуваха “за” изграждане на депото в землището на село Джерман, 6 бяха „против” и четирима се въздържаха. Групите на БСП и “Движение 21” гласуваха „против” и „въздържал се”.

По време на дебатите Софка Гаврилова от село Пиперево се обърна към общинските съветници с думите: “Защо искате да дадете децата ни курбан? Ами ако са вашите деца, така ли ще постъпите? Ще строите депо на 700 метра от къщите, което да трови децата ни ли? Помислете трезво! Бог да пази България!”.

 “Не унищожавайте красивата природа на малкото ни село. Само тя ни остана!”, заяви кметицата на селото Утеха Маноилова. Сред дошлите с плакати в залата беше и Валентина Иванова, която с бебе на ръце изрази протеста си срещу депото.

Д-р Пламен Соколов заяви, че ще плати на адвокат да защитава интересите на селото, и беше обвинен в политическо говорене преди избори. Той заяви още: “Аз няма да гласувам за депо, независимо къде ще се изгражда. В момента целта на общината е да вземе 35 000 000 лв. за строежа на депото, а не се мисли за хората в селата.

Председателят на сдружение “Бъдеще за Джерман” Борислав Тасков заяви пред общинските съветници и протестиращите, че на хора от общинското ръководство е предложен подкуп от испанска фирма, за да се гласува теренът край Джерман. На тази нападка ОбС председателят Ивайло Константинов постави ултиматум на Тасков, ако до понеделник не представи доказателства, ще се срещнат в съда.

Йордан Йорданов от ГЕРБ предложи да се гласува депото да се изгради край село Джерман, тъй като за ОВОС и друга техническа документация вече са похарчени 300 000 лв., а и няма време да се търси друг терен, тъй като до април 2017 г. общината трябва да представи готова документация за проект за депо.

Джерманци си тръгнаха разочаровани от гласуването на местните парламентаристи и се зарекоха по време на коледните празници да блокират АМ “Струма”.

Жителите на село Пиперево бяха удовлетворени.

Докато траеше дебатът, заради стотината души, дошли на сесията от Джерман и Пиперево, цивилни полицаи охраняваха залата, за да не се стигне до ексцесии.

За 20 минути вчера общинските съветници гласуваха увеличение на такса битови отпадъци с 30% за следващата година. Мотивът на председателя на ОбС Ив. Константинов и на кмета Методи Чимев за увеличение на такса битови отпадъци е, че общината дължи над 1 400 000 лв. глоба на РИОСВ – Перник за липса на депо за битови отпадъци. За да може да се плащат глобите, се налага и увеличение на таксата, която ще се плаща на база оценка на имота.

Както вестник “Струма” писа, зам. кметът Олга Китанова на пресконференция заяви, че увеличението на такса смет по селата ще е с около 2 лв. на година след въвеждане на новите такси. В Дупница в зависимост в коя зона е имотът, таксата ще скочи между 9 до 11 лв. на година.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *