HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Борисов с последни новини от опустошеното Хитрино

Четири цистерни бяха изведени от селото днес, петата е вързана, ходих да я видя. Това съобщи пред журналисти в Хитрино премиерът в оставка Бойко Борисов. „Утре в 7.00 часа палят крановете, тогава е първата оперативка, и петата отива нататък“, посочи той. 

„Създали сме необходимите условия в кариерата след като се азотират, да има 60 тона вода за всяка цистерна. Пълнят се с вода, изтакват се и след това вече отиват на безопасно място“, обясни Бойко Борисов, цитиран от “Фокус”. 

Той посочи, че Ивайло Московски е говорил със специалисти от БАН, които да кажат кога могат хората да влязат в селото. „Не можем да населим селото и да се окаже, че в някое мазе се е утаил газ, който да гръмне и да загине човек“, коментира премиерът в оставка.

„Първия ден казах 10 дни, във вторник стават 10 дни“, посочи Бойко Борисов. „По 10 пъти на ден се координираме с колегите, знам, че я разбират тази работа и мисля, че още ден два трябва да се изтърпи, за да стане всичко, както трябва“, каза още премиерът в оставка. 

Експертите работят на висока скорост, но те са на границата на риска. „Първо искам изключително много да похваля, да благодаря от името на всички българи на тези над 770 човека – пожарникари, полицаи, газовици, от ЖП-то, кранисти, технолози“, посочи премиерът Борисов. „Всички, които помагат на населението – над 770 човека“, допълни още той.

По думите му според европейската практика отстраняването на последиците от подобна авария трае повече от 3 месеца. „72 къщи днес са оразмерени – врати, прозорци, каквото е необходимо. Утре продължаваме в този дух“, коментира Борисов. Той посочи, че за утре остава последната и най-рисковата цистерна, която изпуска газ. „Бихме могли да прибързаме, но накрая ще стане нещо, което след това населението ще се чувства неловко, в една такава ситуация“, заяви Борисов.

„Дай Боже утре всичко да е наред. После, в понеделник, се забързва максимално и вторник, ако всичко е наред, ще започнем да населяваме“, допълни той. По думите му за извеждането на последната цистерна, от която изтича газ, е осигурена гореща вода, по 8 тона на всеки 30 минути, за да се увеличи изпаряването чрез обливане. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *