История на бакшиша

Българите не обичаме да даваме бакшиш. Вярваме, че след като сме си платили сметката, която и без това винаги ни се вижда голяма, изобщо не може и дума да става да оставим още пари отгоре. А за етикета, според който в края на годината за детегледачки, козметички и фризьорки е редно да отделим и празничен бакшиш, дори не искаме и да чуваме. 

Може би причината е в това, че някои от тях имат два пъти по-високи доходи от някои от нас… Но така или иначе вижте как действат с празничните бакшиши по света. Или поне така беше преди да се развихри най-солената част от финансовата криза.

Още нещо

Традицията да се оставя бакшиш се заражда в Англия през ХVIII век. Когато благородниците се събирали на по питие, те започнали да дават дребни монети на прислугата, за да бъдат обслужени първи. Това бързо придобило популярност и днес в повечето европейски страни е общоприето бакшишът да е поне около 10 % от сметката. В САЩ са още по-алчни и искат най-малко 15 %, а в космополитите Ню Йорк, Лос Анджелис и Маями цели 20 %.

Две в едно

На фризьора, при когото ходите редовно редовно, в страни като САЩ, Франция, Великобритания и Италия се счита за проява на добро възпитание в края на годината да оставите сума, отговаряща на две процедури. Тоест, ако го посетите преди Коледа – вместо едно подстригване, е редно да му платите три. Същото важи и за козметиците – коледният им бонус по етикет е цената на една или две процедури.

У нас тази практика не е разпространена, така че не бързайте да умножавате цените на процедурите по две. Ако държите на тези хора, ги зарадвайте с мил жест, вместо с пари. Занесе им домашно изпечени сладки или цвете в саксия.

Моят дом е моята крепост

Хората, които поддържат дома ви или ви помагат в домакинството, са ви по-близки от фризьорите и козметиците и съответно по етикет заслужават по-голям бакшиш. В САЩ например на домоуправителя на кооперацията, в която живеете, в края на годината се дават между 50 и 100 долара. Във Франция пък е прието да купите подарък на така наречения консиерж. Това важи, разбира се, за по-богатите квартали.

В България нямаме голямо доверие у домоуправителите, но ако вие сте сигурни, че вашият е честен и работлив, е приятен жест да му занесете бутилка вино за празника или поне картичка от вашето семейство за неговото.

Ако имате жена, която чисти дома ви, също се смята за редно да й оставите празничен бонус. И тук идва неприятната изненада – по етикет това трябва да е цяла допълнителна заплата. Все пак винаги може вместо с бонус да я изненадате с подарък. Най-важното е той в никакъв случай да не е домакински.

Дневниците на бавачката
Детегледачката е може би най-важният човек от всички тези, които куртоазията ни учи да възнаграждаваме в края на годината. Етикетът във Франция задължава родителите да дадат поне две допълнителни заплати в края на годината. Сумата е още по-голяма в САЩ и то особено, когато става дума за детегледачки, които живеят в дома ви или са на ваше разположение 24 часа в денонощието. Редно е на тях да се даде по една допълнителна заплата за всяка година от службата при вас. Направо не си представям за какви суми говорим при семействата, които имат детегледачки от десетина години.

У нас няма такъв стриктен етикет, но има майки, които дават допълнителни пари в края на годината на жените, които им гледат децата. Факт е обаче, че когато почти цялата ти заплата отива за детегледачка, е непосилно да й дадеш и бонус една заплата допълнително.

В никакъв случай обаче не пропускайте детегледачката в списъка с подаръци и предвидете за нея нещо хубаво и лично. Все пак това е жената, която се грижи за най-ценното ви. /mila.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *