Златистия: Припаднах, затова изпотроших полицейската бариера! Ченгета – отмъщава си

Мъст е в основата на нелепия инцидент, пратил отново легендарния бандит Злати Златев-Златистия в пандиза. Това е една от версиите, по която разботи полицията в Дупница след необяснимата катастрофа.
Миналата сряда пуснатият предсрочно на свобода убиец Златистия налетя с джипа си „Мерцедес“ и направи на трески спуснатата бариера на полицейското управление. Колата му се завъртяла като в дрифт в двора на районното, а ченгетата останали безмълвни, защото помислили, че това е атентат.
След като пушилката се вдигнала, полицаите смаяни установили, че зад волана е Златистия, който бе осъден за убийството на дупнишкия бизнесмен Любомир Мантарков. Мъжът бил в неадекватно състояние, а дрегерът отчел 1,7 промила алкохол в кръвта му. „Злати Златев не е човек, който ще тръгне да отмъщава на полицията. Той прекара години наред в затвора и копнееше за свободата си. Не би я пожертвал по този нелеп начин“, обясни пред „България Днес“ адвокатът на Златистия Емил Велинов.

Пред разследващите Златистия обяснил, че припаднал и изгубил контрол над автомобила си. Това, че се забил точно в полицейска бариера, е въпрос на карък, оправдал се той. Това обаче не умилостивило съдията, който го остави за постоянно зад решетките. Назначение за химически и технически експертизи по разследването, които да установят дали Златистия участва нарочно, или резултатът е следствие от припадъка му зад волана.
Злати Златев излезе на свобода в началото на септември. Той бе освободен предсрочно в края на октомрви 2015 година, след като лежа 15 години в пандиза. Едва вкусил свободата, Златистия отново се провини. Той бе спипан през септември 2016 година да шофира с фалшива книжка. Той пътувал с БМВ-то си с варненска регистрация по дупнишките улици, когато бил спрян за проверка от патрул. Разследването се води в морската столица, като може да продължи и година. Златистия е с повдигнато обвинение, но с лека мярка. Заради катастрофата с джипа в Дупница той е оставен за постоянно зад решетките, но адвокатите му ще обжалват мярката следващата седмица.

По закон, след като е извършил противозаконни деяния след пускането му на свобода, той трябва да се върне да доизлеже година и 6 месеца в панделата. Необяснимата нехайност към законите на Златистия може да донесе на Златистия и още няколко години отгоре затвор предвид дългото му криминално досие. „Безрасъдно е да нарушаваш закона, при условие че щастието ти се е усмихнало след присъда за убийство. Освен с желание за вендета не виждаме друго логично обяснение“, коментираха униформените, станали свидетели на забиването му в полицейската бариера.

Златистия влезе вътре през 2003 г., след като бе осъден на 18 г. затвор за убийството на 23 ноември 1997 г. на братовчеда на бившата му съпруга Фиданка – Любомир Мантарков-Мантарката. На 23 ноември 1997 г. Златистия завихрил скандал в заведение „Бирхалето“ в центъра на Дупница, което се стопанисвало от Любомир Мантарков. Той направил забележка на Злати Златев да не вдига скандал. Афектиран, Златистия отишъл до колата си и извадил законната си пушка. В този момент Любомир Мантарков и част от клиентите излезли пред заведението. Златистия натиснал спусъка и застрелял Мантарката.
Макар Темида да бе блакосконна към Златистия, той отказва да си научи урока и да спазва реда. По-голямата си част от присъдата Златистия излежа в лечебници и болници заради проблеми с крака и редица болести. Съдът склони да го пусне 2 години по-рано от отсъденото, но той се забърка в поредица неприятности.
Преди време Златистия си спечели прозвището Страшилището от Дупница. Той е един от босовете на ВИС-1 в града на Братя Галеви през 1990 година. Тогава Златев денонощно тормози местните с тумба бабаити, която рекетирала района на Дупнишко, Благоевградско и Банско, твърдят униформени. Според полицейските източници Златев натрупал първоначалните си капитали с бизнес с крадени автомобили от Унгария и Австрия. Не след дълго е изхвърлен от ВИС от Васил Илиев заради скандали и побоища.
Според изчисленията на адвоката на Златистия от 2009 г. насам са похарчени между 500 000 и 600 000 лева – пари на данъкоплатците, за да бъде охраняван Златев.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *