HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Машинистите от Хитрино търкат обща килия в супермодерен затвор

Локомотивните машинисти, които управляваха дерайлиралия влак в шуменското село Хитрино, убил 7 души и ранил 29, са в най-модерния арест в страната. Димитър Михнев и Радослав Пенков са заедно в една килия в Областна служба “Изпълнение на наказанията и пробация” в Шумен – най-новият в страната, съобщава “168 часа”.

 За изграждането му Кралство Норвегия отпусна 2,7 млн. евро по проект “Подобряване на стандартите в затворите и арестите”. “Машинистите са при нас. Настанени са с разпореждане на прокурор. И са на разположение на наблюдаващия прокурор за разпити по всяко време”, заяви главен инспектор Иван Петков, началник на ареста и пробационната служба. “Естествено е след ужасната трагедия на гарата в Хитрино да са притеснени”, сподели Петков. Той имал информация, че машинистите са с чисто криминално минало. За първи път били контингент на прокуратурата.

“Момчетата се държат нормално. Не са ми създавали главоболия. И вярвам, че ще бъде така, докато са при нас”, каза още Петков. Той уточни, че машинистите не били при строг режим, тъй като при създаването на ареста не било предвидено категоризиране на килиите.

Правилата за всички арестанти важели и за най-новите обитатели на луксозния арест. Още при постъпването си Михнев и Пенков получили списък с книгите от библиотеката, които могат да четат.

Те сами си избирали какво предпочитат. Не се разрешавали книги с порнографско съдържание, а също и еротични издания.

Шефът обаче не знаел дали след такава преживяна драма с много жертви и пострадали на машинистите ще им е до четене. “Може, но аз не зная”, каза още той.

Обясни, че по време на разпитите арестантите били конвоирани от съдебна охрана. Окръжна прокуратура Шумен обвини двамата за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на управление на подвижен железопътен състав, от което е настъпила смърт на повече от едно лице. Засега магистратите пазят мълчание по случая с дерайлиралата композиция.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *