HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Най-важните неща за Бъдни вечер – трапеза, поверия, забрани, ритуали и тайни за защита и успех

Важни неща за Бъдни вечер – трапеза, поверия, ритуали

Едно от най-важните неща през цялата следваща година е прекадения чесън. Сложете повече от него на трапезата и когато го прекади най-възрастния, тогава от него сложете на най-високото място в дома, ако може над входната врата малко и над врата на офиса ви, магазина, кантора и т.н, където влизат хора. Останалото го пазете през цялата година. Една част от него – малко носете в себе си през “мръсните дни”- след 25 декември – Коледа до 6 януари – Йорданов ден. Запазената част я ползвайте в моменти на неразположение, заболяване, дисхармония  – хапвайте по малко – 1, 2 скилидки вечер преди лягане.

Как точно да направим ритуала за защита и благоденствие ?

 След нареждането на всички ястия на масата и поставена свещ на питата – запалена, всички стават прави. Най – възрастния взима в една чаша малко вино и започва от източния край на масата да сипва по няколко капки на пода с думите : ” От Бога никнало” – отива на другия край на масата на кръст, пресипва и казва : “От земята раснало”- пак отива на другия край – на кръст, пресипва и казва : “Като пролет да цъфти” – отива на другия край пак на кръст, пак пресипва там и казва: “Като есен да връзва”. Оставя чашата, чете молитвата ” Отче наш”, след като е взел питата в ръце, целува я след молитвата и я подава на всеки на трапезата да я целуне. След това се разкъсва с втория по години на трапезата на две над масата, и се раздават парчета на всички. Първото е за Господа, второто за Богородица и после на членовете. Никой не сяда все още. След разпределянето на обредната пита най-възрастния взима кадилника и минава три пъти окло масата да прекади и изправените хора, и трапезата. Трябва да мине на всички зад гърба, като с движения обратни на часовниковата стрелка прави леки кръгове и прикадява един вид хората откъм гърба.  Накрая на 3-тия път минава с ръка 3-пъти над масата над ястията. Всички ястия трябва да са отворени и ако има бутилки също. Особенно се завършва прикадяването над чесъна – обратно на часовниковата стрелка 3- пъти с кръгове и с въздигане на кандилото накрая нагоре към небето ! Това прави ритуални всички неща на масата, закодирани Божията благословия и благодат. Всички сядат и призоват Господа да бъде с тях на вечерята и през цялата година денем и нощем ! Прикаждащия е добре да е постил преди това за максимална сила на ритуала, да го прави с вътрешна вяра и благодарност към Господа. Кандилото се оставя настрани и така очертания магичен, ритуален кръг от движения, наричания и церемониални изричания не се нарушава до края на вечерята. Тоест – не се става докъто всички се нахранят. Иначе се разкъсва кръга.

След края на вечерята не се вдига масата до другия ден на обяд.)

А сега да продължим с описанието на празника.

Бъдни вечер е най-силният семеен празник. Така както мине вечерта, така ще върви животът на семейството през цялата година. Точно заради това подготовката за празника е много важна. Трапезата трябва да бъде изобилна и приготвена с много любов и внимание. От украсата до ястията. Естествената украса привлича положителна енергия и носи символиката за здраве, богатство и успех. 

Есента е подходящото време да си набавим шишарки, жълъди, лешници и всичко, от което може да направим украса за коледните и новогодишни празници.

В тази статия е събрано всичко за Бъдни вечер. Ако нещо е пропуснато – пишете в коментарите, ще го допълним.

Традицията на Бъдни вечер, по отношение на трапезата е ястията да са девет – колкото месеца трае бременността на жената. В някои краища на страната държат гозбите да са дванадесет – колкото са месеците в годината, а други седем – като броя на дните в седмицата. Но най- разпространено е вярването, че броят на ястията трябва да е нечетен.

Подреждането на празничната маса е свързано и с определена символика. Ето и най-важните храни, които трябва да има на масата, като символ на всичко, което ни предстои и искаме да ни се случи:

* Пчелен мед – за да ви е сладък живота.
* Лук – за много имоти. Изберете голяма хубава глава лук с повече люспи. Те символизират богатството.
* Чесън – пази от зли сили. Скилидка от него се носи през цялата година против уроки.
* Жито – най-важната храна на българина, като символ, че няма да останем гладни пред предстоящата година.

* Ядки – семки тиквени, слънчогледови, бадеми, орехи, лешници, фъстъци – ядките са символ на плодородието.
По орехите можете да гадаете за здраве и късмет, хубава ли е ядката, болестите ще бъдат далече от вас и домът ви ще е пълен, гнила ли е – чакайте неприятности.
* Плодове – всякакви плодове. Добре е да има ябълки. Плодовете са символ на богатство.
* Червено вино – символ на безсмъртието и дълголетието.

*Торбичка пълна с монети (кесия с пари)- символ на богатство и финансови успехи. Специални торбички за тази цел, ръчно изработени от естествена вълна може да намерите

Подходяща украса са елховите клонки, шишарки, пуканки, дрянови клонки, вълна и всичко от естествени материали.

Елховите клонки са символ на възраждащата се природа. Дрянът се слага за здраве.

На трапезата на Бъдни вечер е задължително да поднесем пита. Поверието изисква питата да е домашно приготвена – тъй като представлява символично жертвоприношение. Украсява се с кръстове, гроздове, цветя, животни – символ на плодородието.

В нея се замесва пара, за да покаже кой ще е късметлията през годината.

В ястията за празничната вечеря се включват основно храни, които набъбват при варенето: жито, боб, леща, ориз, сухи пиперки, ошав, стафиди. Те са символ на зачатието, на бременността и раждането на новия живот. Важни ястия за трапезата на Бъдни вечер са постни зелеви сърми и чушки пълнени с боб.

До трапезата се поставят различни предмети – ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп. В днешно време може да сложим предмети символизиращи това, с което си изкарваме прехраната – химикал, калкулатор, лаптоп, таблет, телефон…

На масата се сяда рано. Когато всички от семейството се съберат, най-възрастната жена прекадява къщата с тамян, като обикаля всички стаи и нарича „да излязат злото и болестите, да влязат здравето, обичта и богаството“. След този ритуал прекадява масата, казва се молитва или „ела Боже да вечеряме“ и чак тогава започва вечерята. Стопанинът разчупва питката, като първото парче е за Богородица и се поставя на най-високото място в къщата. От масата не се става, освен ако не е наложително. Ако някой стане, то ходи леко приведен.

Всеки член от семейството трябва да опита от всички ястия, за да му върви през годината във всяко отношение. Трапезата не се вдига цяла нощ.

Бъдни вечер е нощта, когато стават много чудеса! Затова пожелайте си най-важното и нека то се случи!

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *