Въвеждат нови правила за избор на съдебни заседатели

Нови правила при избор на съдебни заседатели – без партийни квоти, прилага Общински съвет – Кюстендил, обясни председателят на временната комисия в ОбС Иван Андонов. Новото е, че вече няма партийни кандидатури, а всеки желаещ подава комплект документи, сред които и такива, че не е работил за Държавна сигурност и разузнавателните служби към Българската народна армия. Общо документите са девет, един от тях е свидетелство за съдимост, обясни Андонов и допълни, че изискванията към съдебните заседатели са записани в Закона за съдебната власт, тъй като те реално имат властта и правата на съдии по време на дело. Заради това и пресяването на кандидатите е тристепенно, обясни Андонов – първо се прави по документи, след това временната комисия прави изслушване и гласува всеки кандидат поотделно, а най-накрая кандидатите се одобряват и от съдийското събрание към съответния съд.

„Ние се постарахме нещата да бъдат напълно демократични и заради това бе направена открита процедура за избор на съдебни заседатели за района на Кюстендилски районен съд, която на практика трая 80 дни. Изискванията са много, а едно от тях е, че 10% от хората, които ние предлагаме на съда, трябва да имат педагогическо образование или такова в социалната сфера, а новите съдебни заседатели ще станат ясни през месец януари 2017 година”.

До „разплитането” на това как се става съдебен заседател се стигна, след като името на Недялко Петров Бонев, син на кюстендилския бизнесмен Петър Бонев, осъден за притежание на 13 килограма наркотици, лъсна под №3 в списъка на кандидатите, допуснати до събеседване с временната комисия на ОбС. Недялко Бонев, който след наркоскандала с баща му върти търговия с козметични продукти заедно с майка си в центъра на Кюстендил, в Търговския регистър е собственик и съсобственик на две фирми – „Еврогруп транс” ЕООД, където е управител и едноличен собственик на капитала, и „Еврогруп” ООД, където е собственик заедно с майка си Златка Бонева. Освен това Бонев е и сред клиентите на частен съдебен изпълнител от областния град, който продава етаж от къщата му в кв. „Върташево” задари дългове на бизнесмена. На практика обаче Недялко Бонев по документи е чист и може да стане съдебен заседател.

Според Закона за съдебната власт съдебните заседатели имат равни права със съдиите, но тъй като те са двама срещу един професионален съдия /в районните съдилища/ и трима срещу двама съдии /в окръжните/, те дори могат да обърнат решението, нещо, което се е случвало в КРС, коментират работещите в съдебната система.

Проучване показва, че в 50% от случаите общинските съвети предлагат на съдийските събрания точно толкова кандидати за заседатели за районните съдилища, колкото са им били поискани. В останалите случаи кандидатите за съдебни заседатели са по-малко от поисканите, което на практика прави така, че съдийските събрания не могат да избират съдебните заседатели, а просто ги гласуват ан блок.

Преглед на допуснатите до „препитването”, както го наричат общинските съветници, показва, че повечето от тях са сериозни хора, с име в обществото, а и повечето и досега са били съдебни заседатели. Проблемът е, че почти всички са на пенсионна възраст, а според новите промени в правилата за избор на съдебни заседатели те не могат да бъдат на възраст над 68 години.

„Въпреки че очаквахме по-голям интерес към местата на съдебни заседатели, тъй като при новите промени те получават по 20 лв. за всяко съдебно заседание, подадените документи бяха само 26, а на Районен съд – Кюстендил им трябват 25 заседатели”, обясниха от администрацията на ОбС в града.

Положението в Дупница е по-лошо, там едва 11 човека са подали документи, а Районният съд има нужда от 50 съдебни заседатели. Подобно е и положението в останалите общини от региона, откъдето също трябва да има избрани съдебни заседатели.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *