HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
Топ теми

Съветникът К. Костадинов: Спука се розовият балон на д-р Пл. Соколов, сега с кредити ще се плащат коктейлите ви!

Медицинските сестри и санитарките в общинската болница в Дупница ще посрещнат празниците с половин заплата, а лекарите остават без възнаграждения. Общинските съветници гласуваха управителят на болницата да изтегли 1,5 млн. лв. кредит, като заложи една от сградите на здравното заведение, за да излезе от финансовия колапс. Председателят на ОбС Ивайло Константинов внесе докладната записка за заема.

В залата се развихри дебат „за“ и „против“ кредита. Противник на предложението е общинският съветник от ОДБ Костадин Костадинов, който обяви, че тези пари могат да се дадат за изграждане на нова детска градина, а не за неплатени сметки на болницата. Той обвини в некомпетентност бившите управители на болницата д-р Любомир Таушански и Росен Тимчев. Костадин Костадинов се обърна към д-р Пл. Соколов, който беше съветник на Р. Тимчев, с думите: „Спукаха се розовите балони, които д-р Пл. Соколов рисуваше пред нас за състоянието на общинската болница. Сега с кредити ще се плащат коктейли, на които се снимахте и вие“, обърна се той към Ив. Константинов. „Аз ще гласувам против кредита”, категорично заяви К. Костадинов.

Д-р Пламен Соколов го обвини в конфликт на интереси, тъй като Костадинов е финансов директор на частната болница.

Чуха се гласове в залата, че ръководството на ГЕРБ трябва да понесе отговорност за провала на Росен Тимчев като управител на общинската болница.

Д-р Пл. Соколов се обяви в подкрепа на кредита с мотива, че болницата е в практически фалит. С кредита ще се изплатят задълженията към кредитори.

Д-р Вл. Миков, който все още не е вписан в Търговския регистър като управител, изнесе факти за финансовото състояние на болницата пред общинските съветници. Според тях общинската болница не е плащала изразходваната ел. енергия от ноември миналата година до момента. Натрупаните задължения са 200 000 лв. Болницата дължи и 700 000 лв. за лекарства. Сметките на болницата са запорирани и от заработени 330 000 лв. през ноември Здравната каса е превела само 93 000 лв., останалите са отишли за погасяване на стари задължения.

„Тези пари ще ги разпределим за заплати на медицинските сестри и помощния персонал, което е около половината им работни заплати. Лекарите остават без заплати за Коледа. Болницата не е изплатила 85% от задълженията си към кредитори, които в един момент може да си поискат цялата дължима сума чрез съдия-изпълнител”, заяви д-р Вл. Миков.

Общинският съветник от ЕНП д-р Кирил Кирилов уточни, че при напускането на поста управител д-р Л. Таушански е оставил болницата с 930 000 лв. задължения. За последните 9 м., докато Р. Тимчев е стоял начело на болницата, задълженията са скочили с близо 500 000 лв., което довело до несъстоятелност, за което “Струма” писа.

След ожесточения дебат 28 общински съветници гласуваха “за” изтеглянето на кредита от 1,5 млн. лв., Костадин Костадинов и Георги Георгиев от ОДБ гласуваха “против”, а един се въздържа.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *