HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Благоевградският депутат Йордан Андонов шофира волвото си на Е-79 с двойно превишена скорост, глобата му от 300 лв. падна в съда

Съдът отмени глоба от 300 лв. за превишена скорост на благоевградския депутат от ГЕРБ Йордан Андонов. Народният избраник е засечен да кара лекия си автомобил „Волво“ на главен път Е- 79 в посока Благоевград- Симитли със скорост от 115 км/ч., при ограничение до 60 км/ч., въведено с пътен знак В26.

Контролът в този участък се извършва от мобилна система за видеонаблюдение и контрол, оборудвана с радарен скоростомер, с помощта на който е измерена скоростта на движение на автомобила, който е заснет и регистрационният му номер е идентифициран. Тъй като волвото се движело с висока скорост, било невъзможно неговото спиране, но при направената справка се установило, че е собственост на депутата Йордан Андонов, представляващ „Институт Александър” ООД. Той бил издирен и въз основа на клипа му е съставен акт за нарушение по Закона за движение по пътищата, след което му е наложена глоба от 300 лв. от началник група към сектор „ Пътна полиция“.

Депутатът обжалвал наказателното постановление в съда, но той не се явил, а изпратил адвокат. В хода на делото, което е разгледано от съдия Мирослава Йорданова, са разпитани като свидетели двамата полицейски служители – единият, който е установил нарушението, и другият, който е съставил акта.

Според съдийката от представените по делото писмени доказателства и от свидетелските показания не се установява по несъмнен и безспорен начин наличието на виновно извършено нарушение от страна на депутата. Съдийката обаче открива нарушение при изготвяне на акта, който следва да бъде съставен в присъствието на свидетели, които са били при извършването или констатирането на нарушението. В случая актосъставителят не е очевидец на нарушението и е следвало да осигури присъствието на двама свидетели, което изрично е следвало да се отбележи в акта. Липсата на втори свидетел се явява съществено нарушение на административно наказателната процедура и е основание за отмяна на наказателно постановление. Така на процесуално основание глобата на депутата е отменена. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд, но ако полицията реши да го направи.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *