Съветниците разчупиха питки с 3 парички, малчугани ги сурвакаха

С 26 гласа „за“, 9 „против“ и 3 „въздържал се“ общинските съветници на Благоевград приеха предложените нови данъци в Благоевград. От 2017 г. данъкът на жилищата в общината скача с 40%. Успокояващо е обещанието от кметския екип, че догодина с откриване на новото депо за смет няма да скочи и тази такса за гражданите. Добрата новина за бизнеса е, че такса смет за фирмите пада с 0,5 промила. Предложението на градоначалника бе горещо подкрепено от всички страни на пленарната зала.

Жителите на 4 благоевградски села – Рилци, Бело поле, Изгрев и Церово, също получиха коледен подарък с намаление на таксата за смет. Председателят на ОбС Радослав Тасков и кметът Камбитов „в движение“ промениха предложението, внесено предварително за обсъждане, и настояха местният парламент да одобри 8 промила такса върху имотите. Това е с 4 промила по-малко от таксата, която хората платиха за тази година заради промяна в категоризацията на селата им.

След обширна дискусия, съпроводена с внасяне и оттегляне на нови предложения от почти всички парламентарно представени групи, накрая с 31 гласа „за“ и 7 „против” решението бе взето.

Двойно се вдига и данъкът на най-масовите автомобили от нисък и среден клас с мощност на двигателя до 74 kW, а на тези до 110 kW скача с 20%. Налогът върху колите предизвика най-продължителни дебати и обсъждане, които стартираха с предложението на Комисията по обществен ред и сигурност да се обложат допълнително с 20% и най-мощните возила, на които преди 3 години се вдигна данъкът и които формират на практика около 80% от приходите по този параграф, а увеличението за най-евтините и масови автомобили да е само с 50%.

Декларации против увеличението направиха Владимир Елезов, Гергана Стойчева от името на БСП, Калоян Ханджийски и Давид Сукалински, който се усъмни, че събираемостта ще е добра, и прогнозира, че реалните приходи може да се окажат по-малко от сега.

За плавно увеличение с 50% като начало апелира Кирил Ваклинов. След вота той натърти, че Благоевград става градът с най-висок данък на колите в цяла България, като даде сравнителна справка. „Явно живеем в най-богатия град! Опасявам се, че хората ще се насочат за регистрация на колите си към съседни общини, където този данък е значително по-нисък, например в Симитли, и така ще загубим част от парите, които в момента влизат в общинската хазна“, коментира Ваклинов.

Кметът Камбитов обаче бе оптимист по темата за събирането на данъците, като цитира очаквани приходи от около 1,4 млн. лв. на база 70% събираемост.

Последната за 2016 г. сесия на ОбС – Благоевград стартира с приятна изненада от хлапетата от Четвърта детска градина „Роса“, заради които всички в пленарната зала станаха на крака. Малчуганите сурвакаха кмета и ОбС председателя с пожелание общината да стане много богата.

Усмивките бързо охладняха обаче още с първата точка от дневния ред по питане на Вл. Елезов за намерения за строителство в градинката с паметника на В. Левски при новото кръгово кръстовище. Стана ясно, че в горната и долна част теренът е общински, а по средата е частен, възстановен след много години съдебни дела, с възможност за трайно ползване и ниско застрояване до 10 м. „Надявам се да запазим градинката в сегашния й вид“, реагира Елезов на информацията, че до момента собствениците не са обявявали инвестиционните си намерения и не са депозирали документи за застрояване.

Да се отпуснат 500 лв. на клисарката в черквата в с. Рилци Соня Якимова, чийто син е неподвижен с 90% инвалидност и пенсия от 200 лв., решиха съветниците по искане на Албина Анева. Злата Сотирова пък успя да извоюва 2500 лв. за скъпо лечение на Екатерина Младенска.

„През 2016 г. сме помогнали на 84 души с над 55 000 лв.“, отчете работата на социалната комисия председателят й Венцислав Хрусинков.

Местният парламент отхвърли искане на фирма „Елтрон“ за преустройство и обединяване на два обекта, от които единият е частен, а другият – общински. Не бе одобрено и искане за изменение на уличната регулационна линия по имотната граница на къщата над бившата Солунска гимназия, което остана от миналата сесия без решение.

Съветниците дадоха картбланш на Общинска администрация да съфинансира проект за саниране на помещенията на „Паркинги и гаражи“ и на „Инвестконтрол Благоевград“ с 50 884 лв.

Кметът Камбитов уведоми местните парламентаристи, че чрез общинската фирма за надзор ще се подпомогнат бедстващите в Хитрино с 20 000 лв., които ще се преведат на създадения там обществен съвет.

Последната годишна сесия не мина и без питки с парички. Председателят на ОбС Р. Тасков с чувство за хумор успокои всички, че е предвидил да има по един късметлия в Общинската администарция, сред управляващото мнозинство и сред опозицията. Първият късметлия се оказа зам. кметът по строителството инж. Янко Янков, а паричката в парчето му веднага бе изтълкувана като знак за приоритетната област за новата 2017 г. Кирил Илиев от ГЕРБ и Милан Богдански от БСП се оказаха двамата късметлии сред съветниците. Дребният, но символичен подарък, с който си тръгна всеки съветник от заседанието, бе удобен и достатъчно голям чадър да ги пази от бурите през новата 2017 г.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *