Черният пипер е панацея при запушен нос и естествен антидепресант

Черният пипер е сред подправките, които най-често се използват в кухнята, но тя се свързва не просто с характерния вкус, който придава на ястието. Черният пипер може да бъде от полза за редица аспекти по отношение на здравето, пише Puls.bg.

Облекчава запушения нос и кашлицата

Благодарение на антибактериалните си свойства черният пипер е ефективно натурално средство при кашлица и простуда. В допълнение топлият му и пикантен вкус помага за отхрачването и облекчава запушения нос. 

Помага на организма за по-ефективното усвояване на хранителните вещества 

Известно е, че черният пипер има свойства, които подпомагат повишаване на бионаличността. Това означава, че е от полза за правилното транспортиране и усвояване на хранителните вещества от консумираната храна. Това му качество помага и на работата на медикаментите. 

Черният пипер е естествен антидепресант

Подправката не само добавя специфичен вкус на храната, но също така има и потенциала да повиши чувството на щастие. Според данни на Journal of Food and Chemical Toxicology съставката пиперин в черния пипер повишава когнитивната функция на мозъка и помага да се преборим с депресията.

Установява се още, че редовната консумация на черен пипер помага на мозъка да функционира правилно. 

Освобождава излишните газове

Известен със своите газогонни свойства, черният пипер е чудесно средство за облекчаване на дискомфорта, свързан със стомашните болки и формирането на газове в червата. Подправката потиска рецепторите на серотонина и има свойството да „разбива“ и освобождава газовете в червата. 

За да облекчим метеоризма, е препоръчително редовно да добавяме черен пипер в храната вместо други подправки като чили на прах.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *