HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Ето какво ни разбива сърцето

За никого не е тайна, че нездравословният хранителен режим и липсата на физическа активност са вредни за сърцето. Има и някои други фактори обаче, които могат да бъдат рискови за сърдечното здраве и за които вероятно дори не подозираме. Кои са те? 
 
Дентални проблеми
Изследователи установяват, че хората, които имат заболявания на венците, са по-склонни да развият сърдечно заболяване. Връзката не е напълно ясна, но според някои експерти бактериите от устната кухина може да навлязат в кръвообращението и да доведат до възпаление в кръвоносните съдове и съответно до развитие на сърдечносъдови проблеми.
 
Работата на смени 
Работата през нощта или на нередовни смени повишава риска от сърдечен удар, твърдят изследователи от Западния канадски университет. Те поясняват, че работата на смени има неблагоприятно въздействие върху циркадните ритми в организма, което, в крайна сметка, се отразява и на сърдечното здраве. 
 
Ранното настъпване на менопаузата
Сред жените, при които менопаузата настъпва преди да са навършили 46 години, опасността да получат сърдечен удар или инсулт може да бъде два пъти по-голяма, в сравнение с тези, които навлизат по-късно в този период. 
 
Хъркането
Ако партньорът ни казва, че хъркаме редовно или дишаме тежко по време на сън, трябва да се консултираме с лекар, тъй като има вероятност да страдаме от сънна апнея. Характерното за това състояние е, че по време на сън се блокират въздушните пътища, което води до спиране на дишането за кратко. Сънната апнея се свързва с високо кръвно, сърдечна аритмия, инсулт и сърдечна недостатъчност.

Хепатит C
Тези, които са засегнати от тази инфекция на черния дроб, е много по-вероятно да имат ниски нива на холестерола и кръвното налягане в сравнение с хората, които не страдат от заболяването. Въпреки това сред страдащите от хепатит C рискът от сърдечно заболяване е по-висок. 
Причината за това е, че хепатит C води до възпаление в клетките и тъканите в организма, включително и тези на сърдечния мускул.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *