HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Най-голямата заблуда за диетите! Вижте защо не отслабвате

Повечето хора вярват, че ако решат да правят упражнения, ще могат да отслабнат. Всичко е просто въпрос на желание.

Оказва се обаче, че не е така. Въпреки рекламните кампании на големите производители на подсладени напитки и храни, които са и сред водещите спонсори на разнообразни спортни събития, идеята, че може да се отслабне само с физически упражнения, просто не отговаря на истината.

Това не значи, че не трябва да спортуваме. Редовната физическа активност е вероятно второто най-добро нещо, което можем да направим за своето здраве, след това да спрем цигарите. Упражненията помагат на сърдечносъдовата система, метаболизма и цялостното здравословно състояние. Те ще ви помогнат да живеете по-дълъг и вероятно по-щастлив живот, но не са средство за отслабване. Причината за това е начинът, по който функционира човешкото тяло. Физическата активност реално използва само малка част от енергията, която ни е необходима всеки ден. По-голямата част от тази енергия отива за това да ни поддържа живи. Тя позволява на човешките клетки и органи да функционират.

За произвеждането на самата енергия – процеси като храносмилане и дишане, също използваме доста калории. Така за физическата активност – всяко движение, което правим, употребяваме между 10 и 30 на сто от дневната си енергия. А упражненията са само част от тази активност. При това допълнителните упражнения имат свойството да предизвикват усещане за глад. Също така много хора психологически компенсират засилената физическа активност в определен период от деня с по-малко такава през останалото време.

Човешкото тяло също има компенсаторен механизъм. То забавя метаболизма си, докато човек не прави упражнения, и така изхабява по-малко калории. Изследване, направено през 2012 г. сред племето Хадза в Танзания, показало, че техните тела оползотворяват същото количество калории на ден, както тези на жителите на САЩ и Европа. Става въпрос за племе, прехранващо се с лов в африканската савана, чиито членове буквално не спират да се движат по цял ден. Сред племето Хадза обаче проблемът със затлъстяването на практика не съществува. Но това не е следствие от активния им начин на живот, а от факта, че те не преяждат, защото са принудени да се съобразяват с ограничените природни ресурси при осигуряването на прехраната си.

За да изгорим калориите, поети с един средностатически обяд, са необходими около 3 часа непрекъсната и усилена физическа активност, като бързо бягане или колоездене. Проблемът със затлъстяването е много сериозен в Европа и САЩ. В България нещата не стоят по различен начин. Страната ни е на пето място в Европа по затлъстяване на децата, като по данни на Световната здравна организация 19,8% от българчетата до 5-годишна възраст са с наднормено тегло. Решението на проблема обаче изисква промяна на хранителните навици.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *