HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Как да спрем плача на детето

Когато детето реве, та се къса, има начини, по които можете да се справите с проблема. Ето осем от тях: 

1. Не казвайте нищо. Никакви “ах-ах”, “ох-ох” или “горкичкият”. Няма нужда от въпроси – какво стана, какво си удари… Тишина. Думите натоварват допълнително мозъка на детето, той и без това е претоварен в дадена ситуация. 

2. Не бързайте да разсейвате детето. Нека мозъкът на мъничето се справи сам с несполуката. Дайте му да преживее случилото се. 

3. Плавно и силно, но нежно го прегърнете и останете неподвижни в прегръдката. По този начин му показвате, че сте с него и че то е в безопасност. 

4. Регулирайте своето дишане. Дишайте плавно, дълбоко и спокойно. Детето постепенно ще започне да диша в синхрон с вас, като лека-полека ще се успокоява. 

5. Може леко да го поклащате в такт на дишането, да го галите по гръбчето. Може да тананикате песничка без думи, тихичко като фон.  

6. Когато дишането му се поуспокои, опитайте да разберете какво се е случило. 

7. Разкажете историята на случилото се. Например: “Спъна се в камъка, докато се гонихте, падна и си удари бузката”. Детето може отново да заплаче, дишането ще се забърза. По този начин то преживява случилото се.  

8. И само след като детето напълно се е успокоило, може да започнете да анализирате ситуацията и да извличате поука. “Как се е случило това? Хайде да помислим заедно как да го избегнем другия път?”manager.bg

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *