Златистия пред съда: Не виждам без очила, блъснах полицейската бариера, защото там е тъмно

„Съжалявам, господа съдии, но блъснах бариерата на полицията, защото там е тъмно, а аз без очила не виждам вече.“ Това казал пред окръжния съд в Кюстендил дупничанинът Злати Златев-Златистия. Преди дни там бе гледана мярката му за неотклонение, след като бе задържан на 14 декември вечерта. Тогава той счупи с „Мерцедес“-а си бариерата пред РУ-Дупница и паркира в двора. Оказа се, че е седнал зад волана с 1,7 промила алкохол. Взета му е и кръвна проба за наличие на други упойващи вещества. Повдигнати му бяха три обвинения – за шофиране след употреба на алкохол, за хулиганство и повреждане на имущество. Районният съд в Дупница го остави в ареста, но той обжалва пред окръжния съд в Кюстендил. „В мен се обади инстинктът за самосъхранение и аз отидох в полицията. Аз не мога да ходя с патериците на друго място, не мога да бягам без кола. Инстинктът ми показа, че това е най-безопасното място. За бариерата – аз без очила не виждам вече. Там е тъмно, аз не съм видял бариерата. Миналата година ме освободиха предсрочно условно. Обясниха ми, какво поведение трябва да имам през този изпитателен срок.

С автомобил отидох до полицията, то е било тъмно. Реших да отида в полицията, а не в спешния център, защото имах други предположения“, обяснил Златистия пред магистратите за инцидента. Не е дал повече подробности какво му се е случило, та е тръгнал с колата си към районното, като се очаква при гледане на делото по същество, да стане ясно, но най-вероятно ще обясни, че му е прилошало. Адвокатът му е поискал да се назначи съдебно – медицинска експертиза, защото Златев имал купища заболявания. Съдът отказа, защото в местата за лишаване от свобода има регламентиран ред за оказване на медицинска помощ, а и такава медицинска експертиза може да бъде изготвена в рамките на досъдебното производство, ако се налага. Според защитата на Златистия, ако бъде с по-лека мярка за неотклонение, не би се укрил.

„Фактът, че той сам е отишъл в полицията показва, че не желае да се крие. Обикновено хората, който са употребили алкохол, бягат от полицаите. Той в момента има ново семейство, с което живее. Има малко дете, за което се грижи. здравословното му състояние предполага трайна уседналост с оглед полагане на медицински грижи за здравето му. Освен основното си заболяване, от което той страда дълги години, към настоящия момент е с фрактура на десния крак, което налага най-вероятно оперативно лечение в близко бъдеще“, обяснил адвокатът. Съдът обаче е категоричен, че Златистия трябва да осане в ареста, пише 24 часа. Златев бе осъден на 18 г. затвор за убийството на бизнесмен в Дупница. През април 2015 г. бе освободен условно предсрочно с остатък 3 г. и 3 месеца. Наскоро пък бе хванат да шофира джип с фалшива шофьорска книжка, за което срещу него има и друго неприключено досъдебно производство.

loading...



Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *