Брокер: Имотният пазар се срива заради слабото управление на комплексите, всичко бяга от Банско, ще става по-зле

Рязък спад на имотния пазар в Банско и региона отчитат брокерите. Негативната тенденция се наблюдава от около три месеца, а прогнозите за раздвижване на пазара не са оптимистични.
“Криза няма, а слабо управление в комплексите. Запитвания има, но след като разведем клиента по обектите, той се отказва. Много от сградите са студени, нямат електричество, нямат самостоятелни електромери, топломери, водомери, което е убийствено за клиента. Затова хората бягат. Фирмите, които ги обслужват, искат само да пълнят собствените си джобове, без нищо да дават на хората. Собствениците на апартаменти получават определена сума годишно за това, че отдават апартаментите си, а фирмите им търсят двойно по-голяма такса за обслужване и собственикът започва да си задава въпроса защо да продължавам да държа имота си, след като няма печалба. Тези комплекси ще ликвидират града. С тези обслужващи такси, които искат английските фирми по поддръжка, които понякога достигат до 700 евро годишно, хората бягат и не искат да чуят”, коментира собственикът на фирма за недвижими имоти в Банско Димитър Никулчин.
Срив има и в цените на апартаментите, ако допреди година необзаведен апартамент се продаваше за 350 евро на кв.м, сега тази цена важи за обзаведен апартамент. Необзаведен пък върви от 100-150 евро на кв.м. Според бранша
в съседните населени места картината е същата. Това важи и за района на голф игрището и другите комплекси около него, където руснаците и англичаните масово са започнали да обявяват собствеността си за продан и да бягат.
Там има десетки недостроени комплекси, издигнати при имотния бум, които стоят като призраци. Към тях, според брокерите, не се проявява интерес. По-голямата част са собственост на банките-кредитори, които са ги взели и ги продават на безумни цени. Купувачите нямат интерес към тях по ред причини лошата инфраструктура, високите такси, които се плащат по веригата от банките пред съдия-изпълнителите и ред други, които вдигат цената и я правят много по-висока от реалната.
“Всичко бяга от Банско и ще става още по-зле. В близките няколко години нещата няма да се оправят. Каквото и да прави общината, а се вижда, че се старае да прави много, колкото и усилия да полага, нещата няма да се оправят без добри комуникации, нямаме достатъчно зелени площи, нямаме добро обслужване по хотелите и по ски пистите, няма хората къде да паркират, защото по-голямата част от хотелите не могат да осигурят достатъчно паркоместа за гостите си, не е помислено навреме за инфраструктурата. В някои части на Банско такава изобщо липсва – няма асфалт, обособени улици и тротоари. В бума на строителството всеки новостроящ се обект заплащаше по 30-40 евро на кв.м за разрешително за строителство, но никой не знае къде са отишли тези пари и в какво са вложени. Много туристи си отиват доволни от пребиваването в хотелите, но са разочаровани от инфраструктурата пред тях. Общината не може да се справи толкова бързо с проблема. Трябва да се направи много сериозно премисляне на нещата, хотелиерите и собственици на къщи и малки апартаменти не бива да са само наблюдатели. Вечер, ако минете по ул. “Пирин”, всички кошчета преливат буквално от боклук – кашони, чували от обектите там. Сметосъбиращите коли минават всеки ден, но не това е проблемът. Фирмите за почистване си вършат работата, но никой от търговците не влага пари за почистване, не се грижи пред обекта му да е чисто и приветливо”, коментира Димитър Никулчин.
Според него фирмите, длъжници към общинската хазна, също трябва да проявят съвест и да погасят задълженията си, за да може парите да се насочат към дейности по облагородяване на средата, смятат брокерите. Според тях чужденците, собственици на недвижими имоти в града – и англичани, и руснаци са сред най-коректните платци. Проблемът за невнасянето на задълженията им към хазната отново идва от фирмите, които управляват техните имотите. Кой ги проверява тези фирми, подлежат ли изобщо на някакъв контрол от страна на НАП и институциите, е въпросът, който всички си задават.
“Поддържащите фирми се проверяват и също ще бъдат обект на контрол. За нас е важно да се отчитат приходите и да се плащат данъците. Тези фирми, както и лицата, които отдават апартаментите, също са обект на проверка. Що се отнася до таксите, ние не можем да коментираме”, каза заместник- директорът на дирекция “Контрол” към ТД на НАП – София Пламен Димитров.
Според брокерите ключът за събиране на данъците от чужденци, дори и при сменена адресна регистрация в родината им, е именно чрез обслужващите компании, които много добре знаят координатите на клиентите си. При отказ за плащане, независимо чия е вината – на фирмата или собственика, решението е влизане на съдия-изпълнител в обектите.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *