HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Юрист тръвди: Глобите от шефа са незаконни

Всички глоби за закъснение за работа, говорене по телефона и всякакви други малки провинения в офиса, които шефовете налагат, са незаконни.

„Всяка парична санкция е незаконна. В Кодекса на труда ясно е регламентирано какви са наказанията – забележка, предупреждение за уволнение и прекратяване на договора“, обясни адвокатът по трудово право Ива Тодорова. Санкциите, които работодателите прилагат обикновено са разписани във вътрешните правила на фирмата, пише “Монитор”. „Независимо от това, тези глоби са незаконни.“, заяви юристът Стефан Кирилов. Оказва се, че най-често началниците удържат от заплатата на подчинените си, заради закъснения.

Санкциите варират от 5 лв до 100 лв. в зависимост от забавянето на служителя. „В нашата фирма за закъснение до 10 минути глобата е 5 лв, ако пристигнем час по-късно сумата нараства до 100 лв.“, разказа счетоводителят Марина.

Според Кодекса на труда служителите трябва да спазват работното си време. За традиционно закъсняващите законът предвиждат дисциплинарно уволнение. Така всеки явил се в офиса час след началото на работния ден поне 3 дни в рамките на един месец може да се окаже безработен.

Работодателите са категорични, че „ценоразписът“ за провиненията прави служителите по-дисциплинирани. „Когато знаят, че може да им удържим пари от заплатата служителите отиват на време. Иначе непрекъснато има закъсняващи“, твърди управителят на супермаркет Велин Веселинов. За да затегнат реда в офиса някои от началниците въвеждат глоби за телефонни разговори в работно време.

Други пък стигат по-далече, въвеждайки 50 лв удръжка „непроведен разговор с шефа“ по време на почивните дни.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *