Колко лесно е всъщност да свалим “празничните” килограми

След края на празниците идва и краят на илюзиите, че сте успели да задържите апетита и килограмите си в норма.

Затова и януари се води един от най-депресиращите и стресиращи месеци в годината – пълен фалит след празниците, студ и излишни килограми за сваляне, а с дебелите палта съвсем се чувстваме като мечки.

В един момент се замислих, че може би по-удачно би било постите да се случваха след Коледа и Нова година.

После се сетих, че изцяло от мен зависи какъв хранителен режим ще спазвам, както и дали ще се успокоявам, че зимата е по-трудно да си проличат излишните килограми или ще се постарая да се чувствам комфортно в тялото си, вместо да се крия в дебели дрехи.

Ще ви споделя моята рецепта за връщане във форма след празничното похапване и отдаване на активна почивка.

Най-важна е психическата нагласа. Не мислете за това, че празниците са свършили и сега само работа ви предстои, а насочете вниманието си към предстоящите хубави неща. Колкото и да е студен януари, времето минава, пролетта и лятото се задават, нека се подготвим за тях.

След това идва храненето – помислете какво включва менюто ви в последната седмица и колко често ядете.

Не се лишавайте от храна, но ограничете порциите си. Ако ви е трудно, то започнете да се храните често, но по малко (наистина малко).

Самата аз наблягам на постно хранене.

Тъй като спазих 40-дневния коледен пост и установих, че такъв режим на хранене ми се отразява изключително добре, реших да ги спазвам и занапред, било то и не толкова строго.

Избягвам да прекалявам с животински мазнини, месото е чисто (без тлъстини) и се явява по-скоро като гарнитура, отколкото като основно ястие.

Най-важно е да се премахне шоколада и захарта от менюто. Всякакви бонбони, баклави и т.н., колкото и да са вкусно, трябва да останат само спомен за коледните празници.

След храненето идва истински важната част – движението. През зимата на никой не му се разхожда до фитнес зали и студиа за аеробика, танци и т.н., но това не означава, че не можете да се занимавате с малко спорт и упражнения у дома.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *