HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Ексдиректорът на ОД „Земеделие“ Мохамед Рушидов отнесе глоба, нарушил Зкона за обществените поръчки

Бившият директор на ОД „Земеделие“ – Благоевград Мохамед Рушидов е глобен за нарушение на Закона за обществените поръчки. Наказателното постановление на директора на Агенция за държавна и финансова инспекция – София е издадено близо 2 години след като Рушидов престанал да бъде шеф. През тази година била извършена финансова инспекция, която установила, че  за времето от 19 септември 2013 г. до 1 септември 2014 г., докато е бил начело на земеделската служба, Рушидов е сключил договор за бизнес пакети с БТК за далекосъобщителни услуги и тарифни планове с 2-годишен срок на действие, за които платил 31 708 лв. без ДДС. В деня на сключване на договора е подписал  друго допълнително споразумение за тарифни планове  на служебните телефони.

Проверяващите установили, че в периода на действие на договора от 05.12.2013 г. до 22.09.2015 г. ОД „Земеделие“ – Благоевград е изплатила за пакетни услуги общо 41 618 лв. без ДДС. След смяната на Мохамед Рушидов следващият директор Кирил Укев затегнал дисциплината при използването на служебните мобилни телефони и издал заповед, в която разпоредил да бъдат удържани от заплатите  на служителите разходите, надвишаващи тарифния план. Така била събрана сумата от 11 891 лв. с ДДС, които били над лимита.

Съгласно закона, за предоставянето на тези услуги се провежда обществена поръчка и задължително се събират оферти, когато са от 20 000 до 60 000 лв., но в случая Мохамед Рушидов не е спазил това изискване.  По този начин е нарушил разпоредбата на Закона за обществени поръчки, счита главният финансов инспектор Димитър Граховски, който му съставил акта.

Впоследствие е издадено и наказателното постановление, в което директорът на АДФИ определил глоба от 380 лв., представляваща 1% от стойността на сключения договор без ДДС. Мохамед Рушидов я обжалва пред Районен съд – Благоевград с мотива, че не е извършил нарушение, тъй като към момента на сключване на договора не е имал основание да счита, че прогнозната цена на услугите за мобилните телефони ще надвиши прага от 20 000 лв.

Съдия Калина Иванова е категорична, че е бил длъжен да спази законовата процедура за възлагане на обществена поръчка по утвърдения ред и  потвърждава глобата от 380 лв. Решението може да бъде обжалвано пред Административен съд.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *