HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Директорката на ІХ ОУ В. Величкова и съпругът й направиха важна крачка! Зарязаха жилище на пъпа на Благоевград и се изнесоха в Крупник

Директорката на ІХ ОУ в Благоевград Василка Величкова заряза жилище на пъпа на областния център заради селската идилия в Крупник. Двамата с мъжа й Марио изкараха първа Коледа в собствена къща в симитлийското село, където се преместиха, след като 30 години „двор“ им бе площад „Македония“ в Благоевград.

„Спорно е на кого се падна паричката от питката на Бъдни вечер“, разказва за първото празнуване в новия дом В. Величкова. Още сутринта новодомката с изненада разбрала, че Коледа в Крупник и съседното село Полена идва с ден по-рано. „Съседите се провикнаха по улицата, че Дядо Коледа идва, да бързам с подаръците за внуците. Беше ми много странно да ме поздравяват с „Честита Коледа“ преди нощта на Бъдни вечер“, впечатлена е директорката от обичаите в Крупник.

След дневното детско улично парти внуците си заминали. Малката й дъщеря Агнес и зет й, футболистът Даниел Златков, известен като българския Роналдо, предпочитали семейството да си е у дома в жилището им в Благоевград. Компания на Величкови-старши правили по скайп от Германия голямата им дъщеря Ваня и приятелят й. Тя се дипломира там като инженер биотехнолог и работи в голяма компания от фармацевтичната индустрия.

„Къщата в Крупник купихме с ипотечен заем и с помощта на децата“, разказва Василка Величкова. „Това е мечтата на всяко семейство – да има самостоятелен дом. Всеки, който живее в „синя зона” до градския площад, при това на тясна уличка, ще ме разбере какъв кошмар е паркирането. Малките улички се превръщат в паркинг и е чист късмет да намериш пред или зад блока си къде да си оставиш колата“, разказва директорката.

Като млада булка преди 30 г. тя се нанася в дома на мъжа си на метри зад читалището в Благоевград, но мечтата й за собствен дом не избледнява с грижите за децата и образованието им, точно обратното. „Израснала съм в къща в Кресна, животът в малкото градче е като на село. Докато децата ни растяха, всички почивни дни прекарвахме „на село“, на къмпинг или на палатка, и исках да дам същата свобода и на внуците си – да играят на улицата и да тичат в двора. С излизане на дъщерите от дома приоритетите ни се промениха и решихме, че е време за нашата мечта“, разказва Величкова.

Първата идея била да купят къщата на калкан до бащината й в Кресна, но ежедневното пътуване през дефилето от Кресна до Благоевград ги спряло. С мъжа й набелязани в интернет и обиколили няколко имота, повечето в Рилското корито. Последно решили да огледат къща в Крупник, продавала я последната собственичка – възрастна рускиня. „Още щом влязохме в къщата, с Марио се спогледахме и знаехме, че това е тя, нашата къща. Тя е над черквата, в центъра. С хубава, висока ограда и широка порта. Не е голяма, 60 кв.м е, на един етаж и с 1 дка двор. Основно ремонтирана и реновирана, с две бани и красива камина в руски стил, малко нетипично за нас, и с парна инсталация на дърва. Архитектурата й също е много интересна, не е типично селска къща, стара е, но многократно променяна и подобрявана. Продаваше се с обзавеждането“, още се вълнува като разказва новата й стопанка.

Купили я за 27 000 евро с ипотечен кредит. Само след 3 дни основно почистване се нанесли. „Мислех, че на мъжа ми ще му липсва Благоевград и центърът, все пак той е роден и израснал там, но се оказа много ентусиазиран, а в двора няма спирка“, щастлива е от новия си живот на село директорката на ІХ ОУ Василка Величкова. Сега двамата пътуват заедно всеки ден по 23 км на работа и още толкова обратно до дома си.

„Само за 20-ина минути се взима разстоянието, но спокойствието, уютът и просторът нямат аналог с града”, категорично е семейството. Има място за гости, внуците има къде да тичат, а се надяват и на още наследници. Вече е в ход и реализацията на първите собствени проекти: довършват огромен чардак и къща за гости, която в първоначалната си идея била барака за инструменти.

„Нищо от града не ми липсва. Имаме всички удобства, даже повече, отколкото имахме в Благоевград. И съседите са най-добрите, за които може да мечтае човек“, не пести похвалите си новорегистрираната крупничанка.

Истински е впечатлена от бита на местните хора. „Съседите не отглеждат много животни, защото не искат да им мирише в двора. Колко бях изненадана, като ми показаха кочина за прасето, а прасе няма. Питам ги къде е то, отговарят ми: „Ще го купим в края на август, за да го „изчистим“ от химията, като го храним с добра храна, та да спазим традицията за свинските сватби по Коледа“.

От други комшии си купува домашни яйца и кокошки, от трети пък – мляко и извара. „Започнахме да се храним с истински продукти, откакто сме в Крупник“, не спира да изброява ползите от селския живот школската директорка. И на свинска сватба я поканили, и домашно месо си купила за „гирляндите“ от суджуци, с които навръх Коледа съпругът й окичил къщата им.

„Крупничани са градски тип хора, първия път като видях съседки как нагласени с прически и официални тоалети излизат, реших че са тръгнали на сватба. Оказа се, че отиват на кафе! Това не съм го виждала никъде в България. И циганите в Крупник не са като другите, те цигански не знаят и не говорят, живеят в големи къщи, всички работят и не се отличават по нищо от съселяните си“, изумена е Величкова.

Приятелите и близките им в началото доста скептично реагирали на ентусиазма на семейството да се преселят от пъпа на Благоевград на село, но който им отиде на гости, не само обявява, че са направили най-хубавото нещо в живота си, но и започва да се оглежда за подобен имот на село с неистово желание за промяна.

„Селската къща сплотява семейството. Има толкова много работа, че няма време нито да се скараш, нито мъжът да се напие“, шеговито обяснява директорката. „Случи се сигурно защото миналата година паричката на Бъдни вечер се падна на мен и мечтата ми се изпълни“, предполага новодомката.

Сега обаче е спорно у кого е отишъл късметът. „Разбъркахме парчетата от питката и като намерихме паричката, залепена на кората на едното, решихме, че късметът е на семейството на Агнес. На следващата сутрин обаче, като преглеждах снимките, установих, че съм сгрешила. Късметът се вижда в парчето, откършено за голямата дъщеря и приятеля й“, разбулва мистерията майката. Предварително нарекли, че у когото е парата, той ще финансира довършването на започнатите ремонти в къщата в Крупник. „Пък и малката вече се задоми, време й е и на голямата, тя още не е семейна“, не крие надеждите си за разрастване на фамилията директорката на ІХ ОУ „П. Яворов“ в Благоевград, докато се радва на селската идилия.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *