Опашки от пациенти с вируси! Вижте къде в Югозапада обявиха грипна епидемия

Опашки от пациенти с вируси се извиха вчера пред кабинетите на джипитата в Благоевград. По 30-40 деца с оплаквания от хрема, висока температура, болки в гърлото, придружени със суха кашлица и обща отпадналост, са консултирани в първия работен ден след Коледа от педиатрите в Благоевград.

34-годишната Василка Георгиева, майка на три деца, вчера бе сред малкото пациенти, които стриктно спазваха инструкциите за превенция от заразяване и бе поставила маска не само на децата, но и на себе си. „Смятам, че така е редно, решаваща в такива случаи на вирусни инфекции е добрата здравна култура, така предпазваме себе си, както и околните”, каза В. Георгиева.

11-годишната Християна поясни, че има силни болки в гърлото и зачервени сливици, 3-годишният Станислав е с кашлица от 2 дни, само най-малкият, 2-годишният Доминик, няма оплаквания. Майката своевременно при първите симптоми на оплаквания на двете деца потърсила лекарска помощ.

„Пациентите са с клиника на грип, единични са случаите на усложнения – бронхити и пневмонии, само за 5 часа оказах лекарска помощ на 40 деца”, каза вчера специалистът по детски болести д-р Нина Георгиева. Ето какво поясни педиатърката, която е с 30-годишен професионален опит:

„Към 13,00 часа пред кабинета ми има още деца, които чакат за преглед, повишена заболеваемост с остри вирусни инфекции имаше и преди празничните дни, но сега вече е грипна обстановка. Между 12-24 часа от момента на заразяване се покачва температурата до 38 градуса. Родителите съобщават, че децата им се оплакват най-често от болки в гърлото, суха кашлица, пребледняват, липса на апетит и болки в мускулите. При поява на първите симптоми е необходимо да се започне лечение с антивирусни медикаменти, повишени дози витамини, повече течности и имуностимуланти. Ако до 2 дни повишената температура не се овладее и се развие по-тежка клиника, се назначава антибиотично лечение.

Вирусите лесно се предават по въздушно-капков път и не трябва да се подценяват, в момента има заразени цели семейства. Основна група от повалените от вируси са деца от 2-годишна възраст до 13-14-годишни тийнейджъри. Необходимо е да се избягва контакт с болни. Родителите трябва да знаят, че изолацията при децата е решаваща, както и спазването на правилно лечение. Неправилно лекуван грип може да доведе до усложнения – бронхит и пневмония”, заключи д-р Нина Георгиева.

„Вирусните инфекции трябва да се лекуват своевременно с противогрипни медикаменти, при симптоми на задух потърсете незабавно лекарска помощ”, съветва и директорът на благоевградската болница д-р Огнян Митев. Той поясни, че в детско отделение има завишен прием на болни деца, предимно от 3-годишна възраст до 7-годишни.

По време на празниците е настанена майка с двете й деца, едното е бебенце с ларингит, а другото е двегодишно момиченце с бронхит.

Родителите на 3-годишно момченце поясниха, че оплакванията при детето им започнали от болки в гърлото и висока температура, консултирано е при дежурен лекар в неотложния кабинет в МДЦ „Рубидент“, но вечерта температурата продължила да се повишава до 39,9 градуса и по спешност е прието за болнично лечение.

13-годишна тийнейджърка, която е със съмнение за усложнена пневмония, разказа, че по-сериозните й оплаквания със силна кашлица и болки в гръдния кош са от един ден.

Д-р Митев поясни, че лечението с антибиотиците се започва само когато лекар ги назначи. При белодробни възпаления правилното антибиотично лечение решава бързо здравословния проблем, заключи д-р Митев.

По 100 деца с вирусни оплаквания са консултирани на ден в дежурния кабинет за неотложна помощ в Благоевград, който пое функциите на семейните лекари през празничните дни за Коледа.

РЗИ обяви вчера грипна епидемия в Перник, градът е сред първите в страната, където тя е обявена от вчера, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Антоанета Григорова. „От днес Перник е достигнал нивата на заболеваемост, при които категорично обявихме грипна епидемия“, заяви Григорова.

Грипът, който върлува, е от тип А. Основните симптоми са висока температура, която достига до 39 градуса, втрисане, болки в мускулите и кашлица. Болестта преминава за седмица, но хората с хронични заболявания, бременните, възрастните хора и малките деца трябва да бъдат изключително внимателни към протичането на заболяването. Д-р Григорова уточни, че заповедта за обявената епидемия е изпратена до всички институции на територията на Перник – болница, Общинска администрация и всички болнични и доболнични заведения. Гражданите трябва да спазват общите разпоредби в тези ситуации и да избягват груповите посещения, а масовите прояви да бъдат ограничени.

Увеличение на пациентите с остри вирусни инфекции по коледните празници отбелязаха и работещите в спешните центрове в Кюстендилска област. 304 случая са обслужили екипите на Спешен център в областта през трите почивни дни. „Почти половината от хората, които преминаха през центровете, се оплакват от висока температура, обилно изпотяване, комбинирано с разстройство”, каза д-р Анелия Георгиева, директор на Спешен център – Кюстендил.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *