Майката на певицата Катя Близнакова – Цветанка, издаде сборник с песни от Пиянечкия край

Атрактивната кюстендилка Цветанка Близнакова, известна с това, че е най-виртуозната изпълнителка на песента „Лиляно моме” и майка на естрадната певица Катя Близнакова, издаде сборник с текстове на 103 песни от родния си Пиянечки край, както е известна в миналото Невестинска община.

73-годишната Мама Цеци, както я знаят в цял Кюстендил, разказва, че по-голяма част от песните научила като дете, докато жънела със сърпа по нивите в граничното селце Илия, където е родена, и в село Еремия, където минало детството й. „Запомних повечето от жътварските песни и мелодии от бабите си. По сватби и седенки също съм чувала непреходните нашенски песни от Пиянечко”, разказва Цветанка Близнакова.

Песните на рода си жената запомнила за цял живот. Книгата й започва с „вечната“ „Сокол пие вода на Вардаро“, след това следват „Слънце се слага да зайде“, „Сама Яна между девет братя“, „Знаеш ли, либе, помниш ли“, „Марко кове коня у заграде“, „Жална горо“, „Турчин кара младо девойче“ и още, и още известни и обичани в Кюстендилско и Югозапада народни мотиви и песни. Авторката знае наизуст тези песни и може да ги запее без подкана и сега.

Интересното е, че Цветанка Близнакова, която работи към персонала на нощно заведение в Кюстендил, вече има три книги – в първите две е събрала тийнейджърски и характерни кюстендилски прякори. Двете издания са уникални и са библиографска рядкост. Сега с песните тя сменя жанра.

Освен с фолклор Цветанка се занимава и с театър, а в момента играе в любителския местен театър „Авансцена“, добър рецитатор е, обича най-много Вапцаров и Ботев. Има доста призове и награди от рецитали, фестивали, конкурси, културни срещи и различни самодейни форуми.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *