HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ТЕ ЩЕ ПРЕПОДАВАТ НА ЮЗУ СТУДЕНТИ! 22 медицински сестри от Благоевград учат интензивно английски език

22 медицински сестри от МБАЛ – Благоевград, ПУЛС и „Свети Мина“ учат интензивно английски език в ЮЗУ „Н. Рилски“. Целта е специалистите, които в момента са наставници на първокурсниците и второкурсниците, следващи „Медицинска сестра“ и „Акушерка“, да придобият солидна подготовка по английски език, за да могат да преподават и на чуждестранни студенти, желаещи да се обучават в новите специалности.

Така, разделени на 2 групи, медицинските сестри, сред които главната сестра на МБАЛ Венета Стефанова и старшата на спешно отделение Вили Младенова, залягат усилено над уроците два пъти в седмицата по 4 часа.

„Започнахме в началото на семестъра с азбуката. Общият хорариум на първо ниво за начинаещи е 120 часа. След това през месец януари обучаващите се ще имат изпит и ако го издържат, могат да продължават с второ ниво – медицински английски”, коментира гл. ас. д-р Дафина Костадинова от Катедрата по германистика и романистика към Филологическия факултет на ЮЗУ, която заедно с колежката си ас. Мария Атанасова обучават сестрите.

Преподавателката похвали „учениците“, като подчерта, че всички били изключително усърдни, старателни, внимавали не само в часовете, а и стриктно пишели домашните си и за кратко време регистрирали значителен напредък.

Репортер на вестник „Струма“ присъства на един от последните уроци за тази година. Три от медицинските сестри дойдоха половин час преди началото на занятието и с нетърпение заеха местата си в обсъждане на предстоящия урок по английски на тема „Симптоми и диагноза“. Като истински ученици, те извадиха тетрадките и учебниците, а гл. ас. д-р Д. Костадинова провери домашните им за диетите и теглото и почти не се натъкна на грешки.

„Аз съм на 58 години. Не съм мислила, че ще започна да уча чужд език на тази възраст, но ми е много интересно и приятно. Понякога ми е трудно да съчетавам работата, дежурствата, семейните си задължения с уроците и домашните, но се справям“, сподели медицинската сестра Светлана Тодорова.

Тя разказа и любопитен случай как преди време във вътрешно отделение имали пациент французин и заради езиковата бариера комуникацията с него била затруднена. „Затова смятам, че знанията по английски език ще ми бъдат от голяма полза не само като наставник на чуждестранни студенти, а и при изпълнението на преките ми служебни задължения”, заяви Св. Тодорова, твърдо решена за запише и второ ниво, ако успешно издържи теста след първо.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *