Ценови срив в Сандански! Руснаци и украинци бягат от града

Руснаци и украинци, които по време на строителния бум са инвестирали в жилища в Сандански, сега ги обявяват за продан на загуба, установи репортерско проучване на вестник „Струма“. Гергана Петрова, която е собственик на агенция за недвижими имоти, изнесе данни, според които 12 жилища на руснаци и украинци са пуснати за продан, и то на драстично по-ниски цени, почти 30% под тези, на които са били купени. Ако едно жилище от 60 кв. метра е било придобито на цена от 60 000 лева преди години, сега тя е паднала с около 15 000 лева и същият имот вече се предлага на пазара за 45 000 лева, но пак липсват кандидати.

Ценовият срив е в немалка степен повлиян от голямото предлагане на апартаменти и етажи от къщи в Сандански и в съседните села. Над 2000 са жилищата в града, които се продават в момента. Според Петрова руснаците и украинците се освобождават от жилищата си, защото не могат да си намерят подходяща работа в Сандански. Предлаганите свободни места в Бюрото по труда са за шивачи, гладачи, опаковчици и строители, които не са предпочитани занимания от чужденците.

Продажбите на къщи, апартаменти и земеделски земи в община Сандански въпреки свиването на търсенето все пак се регистрирали лек скок през последните три месеца. В началото на годината сделките почти са били замрели, поясни Г. Петрова. Тя посочи, че по-слабо е търсенето на панелни жилища, въпреки че се продават под 500 лева на квадратен метър. Панелка от 50 кв. метра върви средно за 24 000 лева, гарсониерата – 18 000 лева. Цената е по-висока за тухлените жилища, в зависимост от квадратурата те се предлагат на цени от 50 000 лева до 90 000 лева за двустайно жилище. Има и обявени цени от 150 000 лева за етаж от къща с площ от 120 кв. метра, гараж и мазе в ИЦ.

Собственици на жилища старо строителство в непосредствена близост до парка на Сандански държат едни от най-високите цени – от 900 лева на кв. метър, като за тях бъдещият собственик ще трябва да плати още 300 лева на квадрат, за да пригоди жилището за живеене.

Парцелите в селата в община Сандански също държат високи цени, често неоправдани според специалисти от бранша. В Джигурово например земята за строителство се търгува от 20-25 евро на кв.м, в заможното с. Поленица стига до 50 евро/кв.м, в с. Лешница – 25 евро на квадрат.

 

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *