HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

КАК ИЗГЛЕЖДАШЕ 2016 Г. В ПИРИНСКО!

Януари

Инвестиции

Българо-гръцка фирма обяви, че ще прави екарисаж в Симитли за 10 млн. лв. Той ще облекчи дейността на стотици животновъди и институции, които в момента са принудени да транспортират труповете на умрелите животни за унищожаване чак във Варна. Капацитетът на екарисажа ще е от 20 000 тона годишно и в него ще работят около 60 души.

С новото предприятие малката община даде категорична заявка за най-бързо развиващата се в Благоевградска област, с десетки чуждестранни инвеститори, които вече работят тук, и безработицата, локализирана само до шепа мързеливи роми, които предпочитат да я карат на помощи. Формулата за привличане на чужди капитали тук е проста – негласна заповед на кмета Апостол Апостолов администрацията да работи максимално бързо при заявен интерес за покупка на терен или сграда, и дребни гъдели към бизнесмените – например решението на ОбС да кръсти на името на един от чужденците улица в новата промишлена зона на града. Както се казва – малко, но от сърце. А резултатът е видим.

Февруари

Помогни си сам

Дядо от с. Церово продаде магарето си, за да плати глоба от 100 лв. на Горското. Препъникамъчето за 80-годишния Асен Канджев се оказа изсъхналият дъб в зеленчуковата му градина, на който човечецът отдавна бил вдигнал мерника, защото му пречел на зарзавата. Отрязал го, натоварил част от дървата на самара на магарето Априлчо да ги кара у дома за огрев и… горският Костадин Мадолев-Рампата го спипал.
За да се разплати с държавата, дядо Асен решил да продаде магарето, тъй като пенсията му е точно колкото акта на горските. Малко по-късно дядото обаче получил втора „честитка” – за още 70 лева. Първата глоба се оказала за липса на разрешително за сеч, втората – за липса на разрешително за извозване.

Дядо Асен успя обаче да се пребори както с горските, така и със строгия закон. Той се яви сам на дело в съда и на съдиите не им даде сърце да го глобят. Югозападното държавно предприятие му купи ремарке, с което да извозва занапред дървата си. Добри хора събраха 3910 лв., след като стана ясно, че човекът освен това е и инвалид, а той взе, че даде цялото дарение на дете с церебрална парализа от Благоевград.

Рампата бе уволнен.

С други думи, доброто винаги побеждава, дори и да имаш злата участ да срещнеш Рампата на грешното място и в грешното време.

Март

Любов ли бе – да я опишеш…

Младоженец от с. Беласица ремонтира с личен труд и средства селската зала, за да може да заведе любимата си под венчилото. Земеделецът Петър Ангелов бил решен на всичко, за да сключи брак с Александрия в родното си село, а не в Петрич, затова набързо спретнал ударна бригада с кума и шаферите, после с 300 лв., скътани за сватбата, купил четки, чукове и пирони, и за една седмица залата грейнала. С 200 лв. и труд се включил и кметът Велик Филчев.

Така след 13 г. в залата за пръв път прозвуча Менделсон, а ритуалчик, естествено, бе гордият селски управник, който вече прави бодри планове за бум на бракосъчетанията в селото.

Април

Под дъгата

Приказката, че ако минеш под дъга, ще си смениш пола, явно тази година не е на мода. Затова семейство от близко до Симитли село избра по-сигурния начин и го направи в съда. Там родители поискаха смяна на пола и името на 4-годишното си момиченце, а районните магистрати му дадоха пол, ЕГН и име на момченце.

3 години майката и таткото влачили бебето по болници, където му правили хормонални и генетични изследвания, ядрено-магнитен резонанс и какво ли още не, за да могат накрая лекарите да поставят шокиращата епикриза „хермафродитизъм”. В „Пирогов“ колегите им предложили на ужасените родители да го оперират, което обаче било възможно само след документална промяна на пола на детето, а това може да се случи единствено в съда.

Вероятно родителите вече са успели да преодолеят бюрократичните съпротиви на служби като ГРАО, „Социални грижи”, Здравна каса и кой знае още колко институции, и са пребоядисали стаята на хлапето в синьо. Тоест историята е от малкото с щастлив край и дано остане докрай такава.

Май

Гробницата Ораново

Двама миньори тежко пострадаха при поредното срутване в рудник “Ораново”. Земна маса се свлече преди зазоряване и затрупа копачите – на 37 и 41 г. Единият се отърва със счупени 2 крака, другият – с натрошен таз. Емил Петлешки от село Полето и Йордан Петров всъщност оцеляха по чудо. Чудо, което не споходи загиналите в същите забои преди 3 години 5-има млади мъже, както и техните колеги, намерили смъртта си през 2010 г. След всеки инцидент в „Ораново“ някой се провиква, че този рудник е гробница, че работи без всякакви правила и норми за безопасност, Министерството на енергетиката и Инспекцията по труда, областната управа, следствието и прокуратурата пращат по няколко специалисти на място, които със замислени физиономии влизат и излизат от рудника, колкото да дадат изявление, че още работят по случая, накрая се налага някаква глоба, която собственикът или обжалва в съда, или плаща – според настроението му, и всичко отново тръгва постарому.

Срутването в рудника през май т.г. стана повод експерти от Минногеоложкия университет да обявят, че смъртоносните рудници в страната са над 20, в забоите масово се пуши, което е абсолютно забранено, подпорите са калпави, а ръчният труд е преобладаващ, което многократно увеличава риска от инциденти.

И какво като го обявиха? Рудник „Ораново“, където за 9 години загинаха 9 души, продължава да работи. Не е ясно какво трябва да се случи, за да бъде закрит. Всъщност май такава опция няма, защото в демократична България частната собственост е неприкосновена, а той е частен.

Юни

Мозъци

Отличничката на випуск 2016 в благоевградската Математическа гимназия Ана Сотирова стана единствената българка, приета за студентка в Катедрата по физика на Оксфордския университет. Общият прием в катедрата тази есен беше 5 деца от цял свят.

Ани проби в Оксфорд трудно – след среща в София с представители на университета, дошли на място да проверят дали нашето момиче наистина толкова разбира от физика, след неофициален изпит по математика и физика на английски език и 3 интервюта на Острова.

Ани ни накара да се гордеем с мисълта, че благодарение на такива деца като нея не всичко за България е фатално загубено. На фона на ширещата се неграмотност, сричането над български текстове от страна на ученици в 5-и клас и по-нагоре, и дълбокото убеждение, че Левски е футболен отбор, нашето момиче и малцината нейни връстници в страната, които обират златото на международни олимпиади, са бели лястовици, които трябва да пазим като очите си.

Кой обаче би имал очи да се разсърди на Ани, ако след 5 г. тя реши да остане в Англия или замине в някоя друга част на света, чието огромно предимство е, че е максимално далече от България? И каква алтернатива би имала у нас младата физичка, освен да започне работа в БАН като научен работник на 460 лв. заплата или като учителка на 600 лв., и то ако някоя колежка в пенсия реши да си напусне мястото?

Юли

Горски лукс

Младоженци наеха за 4 дни срещу 420 лв. част от крайградския парк на Благоевград, за да се оженят.

Тази демонстрация на нестандартно мислене и финансовите възможности на семействата им докара в Бачиново 2 тира с чаркове за огромна шатра, много обслужващ персонал, хиляди светещи лампи, кристални полилеи, златни свещи, бели гълъби и всякакви други салтанати плюс 350 сватбари. Любомир Зайков и облечената в рокля за 15 бона Александра Иванова, наследници на заможни бизнес фамилии, бяха, незнайно защо, плътно охранявани от бодигардове. Публиката, естествено, бе от отбрана по-отбрана, менюто – от скъпо по-скъпо, дълги черни рокли без гърбове, подаръци в къси пощенски пликове и умопомрачителна заря допълваха умилителната картинка. Зли езици пресметнаха сватбения купон на 100 000 лв., което си е нищо на фона на продължителността му.

В крайна сметка – важното е младите да са щастливи и да се обичат.

Август

Еко

Както се казва в една реклама – яко е да си еко, но по протежението на Е-79 се оказва, че е и рисковано. Особено ако по международния път лети румънка като тази, която помете еколога Андрей Ковачев и алпиниста Боян Петров в Кресненското дефиле. Двамата правели някакво екопроучване, свързано с изграждането на АМ „Струма”.

В резултат на румънската инвазия върху нашите момчета единият се оказа със счупен череп, ребра и крак, а другият – с мозъчен оток.

Ковачев и Петров оздравяха, а румънката бе освободена под парична гаранция от 5000 лв. След инцидента обаче останаха въпроси като какво са правили двамата на банкета на пътя и кой ги е изпратил. Тъй като вече четвърт век еколозите спъват изграждането на магистралата към Гърция, която всъщност трябваше да е готова за Олимпиадата в Атина през 2004 г., най-логично е двамата да са броили някакви защитени животински видове предвид продължаващата екосъпротива срещу строежа в Кресненското дефиле. Добре би било обаче да се напомни, че с това мотане страната ни е на път да загуби 350 млн. евро от Брюксел, а като бонус ще ни се наложи и да връщаме 1,2 млрд. лева, вече вложени в магистрала „Струма”, а пък катастрофите ще продължат да се множат и не всички участници ще имат късмета на Ковачев и Петров.

Септември

Пъдпъдъци

След като цяла година кретахме на последно място в статистиката по средни заплати, инвестиции и стандарт на населението, Благоевградска област най-сетне зае призовото първо място по злоупотреби с еврофондовете, отпускани по различните земеделски програми. Няколко тайни докладни записки до ДФ „Земеделие” разкриха, че наши 20-ина годишни земеделки въртят фиктивни фирми за отглеждане на зайци и пернати по целия регион, че на един и същи адрес – обикновено в несъществуваща къща, са регистрирани по няколко фермери, че във ферми, които иначе редовно си получават субсидиите, животни няма, а ако проверяващите все пак случайно се натъкнат на някое субсидирано животно, то се отглежда в крайно нехуманни условия – при липса на ток, вода и хранилка.

Сред всичките тези наши пишман земеделци се откроиха тези в якорудското с. Бунцево, където по документи трябва да има стотици европъдпъдъци и зайци, но при нашата изненадваща проверка лично преброихме само двайсетина заека, събрани в мизерна дървена барака. Пъдпъдъци така и не намерихме, но пък видяхме къщата за гости на самата кметица, заведението й и магазинчето, направени по европроект, както и джипа й, купен също с пари по проект.

Нито докладът на зам. изпълнителния директор на ДФЗ д-р Лозана Василева, нито нашите материали, пълни с имената на бенефициентите без животни, доведоха до нещо. Прокуратурата пропусна да се самосезира. Разплащателна агенция – Благоевград си намери по-приятно занимание от това да бие път до Бунцево – нае си с незаконен договор за наем сградата на НТС в центъра на Благоевград и започна да си сменя дограмата с оглед факта, че старата база им отесняла. Дано, когато догодина десетките им главни специалисти се разположат в новите модерни офиси, се сетят, че всъщност получават повече от приличните си заплати, за да контролират разходването на средства за подпомагане на земеделието.

Октомври

Жици

Стотици семейства в Благоевград останаха без телевизия и интернет, което си е истинско бедствие в ХХІ век, когато, ако нещо го няма в новините или във Фейсбук, то въобще не се е случило.

Агресорите с ножиците се оказаха от Дирекцията за национален строителен контрол, които излязоха да изпълнят влязла в сила съдебна заповед, според която над улиците кабели не трябва да висят, а всичко трябва да е под земята.

Шумотевицата се оказа чудо не за 3 дни, даже не и за 3 часа, а само за минути – веднага щом спецовете от ДНСК си тръгнаха, техници към различни фирми за доставка на интернет и телевизионни услуги се метнаха на стълбите и започнаха отново да „връзват“ кабелите.

Сега всичко си е постарому. До следващия път, когато ДНСК пак се възбуди и реши да изпълни съдебното решение. Дано тогава инспекторите по строителен контрол се сетят, че българинът се разбира само ако му бръкнат дълбоко в джоба. Ако на повторно вързан кабел се наложи някаква глоба на съответния оператор, ама много солена, тогава сигурно за 2 дни всички жици ще се озоват под земята и казусът въобще ще отпадне от дневния ред на благоевградчани.

Ноември

Обществени поръчки

Ноември е необичаен месец – хем е още топло и може да се строи, хем общините гледат да изчистят обществените поръчки за годината, и по тази причина настава едно лудо форсиране на процедурите и подписване на договори, от което на човек свят може да му се завие.

Така в рамките на месеца мощният сандански предприемач Андон Червенков спечели поръчките за поддържане на уличното осветление, пътното поддържане и снегопочистването в община Струмяни, гоцеделчевската фирма „Шербетов М“ ООД прибра четвърт милион лева без ДДС за физкултурен училищен салон без тоалетни, петричкият общински съветник Александър Василев получи подходите към гробищния парк и паркинг до вечния град на стойност близо 90 000 лв., и т.н., и т.н.

От всичките победители в търгове за обществени поръчки в областта единствено една петричка фирма се отказа да усвои хилядите левове с мотив, че не може да започне обект през зимата, когато температурите са минусови, а планът предвижда да сменя дограмата на жилищен блок, пълен с болнави пенсионери. Колегите на петричкия предприемач, които спечелиха десетките други поръчки в региона, не се замислиха обаче нито за миг, че ако строителството през зимата не е невъзможно, то със сигурност ще е по-нискокачествено, тъй като не е едно и също на каква температура ще се излива бетон и полагат мазилки. В крайна сметка парите са за това – да се усвояват, за другото има анекси към договорите.

Декември

Криминале

Една държавна фирма, за която през годините никой така и не разбра какво точно работи, след като инкогнито бяха разпродадени основните й материални активи – тръбите за напояване, тихомълком обяви масирано раздържавяване и раздаде за жълти стотинки язовирите, водоемите, хотелите и почивните си бази в цялата страна на наематели и концесионери.

В Пиринско курбан паднаха няколко язовира, сред които и перлата на риболовния спорт в Благоевград – яз. „Стойковци“ до село Логодаж. „Напоителни системи“ го даде срещу 2000 лв. наем на двама братя от София, оказали се по случайност наематели на още няколко язовира в страната. Кметовете на 4 села около язовира първо скочиха, че никой нищо не им казва, после си направиха солово разследване кой е новият стопанин на язовира, а накрая клекнаха с неубедителния аргумент, че договорът с него така и така вече е подписан и нищо не може да се направи, поради което е по-разумно да спрат да се бунтуват.

Действията на „Напоителни системи“ видимо са в посока от догодина държавното дружество да се превърне в една колекторска фирма, пълна със събирачи на наеми. Събирачите са на линия – само в Благоевградска област има над 200 души, които досега обгрижваха водоемите, следяха за корозията на язовирните стени и от време на време пускаха вода за напояване по малкото неоткраднати тръби. Сега за това ще се грижат новите стопани.

Всъщност „Напоителни системи“ спокойно може да получи приз за нововъведение как се управлява една закъсала фирма. Хвърляш всичко в ръцете на частници, а за теб остава само да им събираш наемите – при това не става въпрос за много пари, само колкото да си вържеш заплатите на служителите. Така хем частникът ще има поле за изява, хем държавните служители си остават непокътнати, хем фирмата ще стъпи на здрава почва и няма да мисли за глупости като инвестиции, как да търси клиенти за хотелите си и как при обилни дъждове да опази живота на хората под язовирните стени. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *