Кметът на Кресна удари съгражданите си с двойни данъци, жриците на Е-79 обложени с 3000 лв.

Кметът на община Кресна Николай Георгиев се отказа от лятното си обещание да не пипа данъците за съгражданите си през следващата календарна година и поиска увеличение на двата основни и най-силно касаещи отънелия бюджет на кресненци – данъка върху недвижимите имоти и патентния данък.

Малката община, която в средата на годината имаше 1,01 млн. лв. просрочени задължения, първо пробва да напълни хазната с данъците на 100-те най-задлъжнели фирми и юридически лица, които от 5 и повече години не плащат. Тя дори ги заплаши със спиране на административното обслужване, но без особен резултат. Явно това е наклонило везните, за да внесе Георгиев предложението за промяна на ставките през 2017 г.

Данъкът върху недвижимите имоти, който тази година беше 1 %о за град Кресна за физически лица, 1,5 %о за селата за физически лица и 1,25 %о за юридическите лица в града и на село, от следващата година става 2 %о за жителите на Кресна, 3 %о – за живеещите на село, 3 %о за бизнеса в града и 2,5 %о за юридическите лица, регистрирани в селата на общината.

Предлаганото увеличение, според изчисленията на кмета, ще доведе до наливане в хазната на 39 000 лв. допълнително.

При дарение на имот от сегашните 2 % върху стойността му жителите на Кресна догодина ще плащат 3%.

Патентните данъци за една и съща професия ще са различни в зависимост от това къде се намира ателието на съответния занаятчия – на село, в града или в близост до Е-79. По този териториален принцип бръснарите ще плащат между 150 и 240 лв. на работно място, козметичките – от 130 до 200 лв., часовникарите – по 60 лв., тапицерите – по 180 лв., автомивките – 400 или 450 лв., електротехниците – по 120 лв., патентът за стъкларските услуги е 120 и 250 лв., а компаньонките на Е-79 от 1 януари 2017 г. ще трябва да броят 3000 лв. патент за година. От повишения налог се очаква увеличение на приходите с около 20%, което се равнява на 2300 лв.

Заради националните разпоредби, според които всеки ОбС трябва да определи данък върху таксиметровия превоз на пътници между 300 и 1000 лв., Георгиев предлага минимума, което е отбиване на номера, тъй като в Кресна няма регистрирано нито едно такси.

С допълнително събраните пари от данъци и налози общината се надява да покрие предстоящото от 1 януари 2017 г. увеличение от 10% на минималната заплата в местните дейности, за което държавният бюджет е предвидил увеличение на изравнителната субсидия за общината от едва 1%.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *