Съветници в Сапарева баня поощриха бизнеса – свалиха с 30% такса смет за фирмите на територията на общината

От 9,5 на 7 промила да падне такса смет за фирмите в община Сапарева баня гласуваха вчера съветниците в курортната община. Това води до близо 30-процентно намаление на налога, което означава, че собствениците на хотели, заведения и цехове, които са плащали по 1250 лв. на година за ползването на контейнер, от следващата година ще плащат по 1000 лв.

С тази стъпка местните управници се надяват да привлекат нови инвестиции в курортната община и да увеличат събираемостта на такса смет, тъй като  хотелиери и собственици на вили дължат на общинската хазна 650 000 лв. такса смет, натрупана с години. Събираемостта на налога за 2016 г. е 74%, обявиха от Общинската администрация. Общината си търси неплатените такси чрез съда.

Кметът на община Сапарева баня Калин Гелев заяви пред репортер на вестник “Струма” по повод намалението на такса смет:

“Надявам се сега, когато намалихме таксата, бизнесът в Сапарева баня да си плаща редовно налога. Има фирми, които не са плащали с години такса смет”, заяви за вестник „Струма“ кметът на общината Калин Гелев и допълни: „Санаториумът в Сапарева баня дължи  26 000 лв. такса смет, която не е плащана с години, хотелът на “Енергоремонт” на Паничище дължи 12 000 лв., а хотелът на Георги Близнаков – 25 000 лв. От него ще търсим парите чрез съда. Той не е плащал такса смет от години. Съвместното дружество “Аква триидмънт”, което щеше да изгражда заедно с общината голям балнеосанаториум, дължи 83 000 лв. за такса смет и др. С по-ниските промили се надяваме да подпомогнем бизнеса в Сапарева баня, тъй като ще плащат по-малко”, заяви кметът Калин Гелев. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *