HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Кметът на Банско се срещна с румънския посланик Йон Гъля

Кметът на община Банско Георги Икономов проведе работна среща с румънския посланик в България – Негово Превъзходителство Йон Гъля. Това бе и първата визита на посланика в Банско, на която той сподели удоволствието си от прекараното време по снежните писти на курорта.

Водещ акцент на срещата бе продължаване  на доброто сътрудничество на базата на създадената добра практика за взаимодействие между полицейските служби на Румъния и България, осъществяващи съвместни патрули по време на активния туристически сезон в Банско. „Това сътрудничество дава много добри резултати спрямо румънските туристи и престоя им в зимния курорт“, сподели румънския дипломат.

От своя страна, градоначалникът Икономов даде заявка за пълно съдействие в случай на инциденти с румънски граждани. Той сподели с Негово Превъзходителство, че ръстът на румънски посещения е от над 20% за всяка от последните 3 години. А статистиката показва още, че румънските туристи откриват Банско и през летния сезон, като за последната година е регистриран растеж от 60%.

Той сподели с румънския си гост за дългогодишните приятелски връзки на Банско с Румъния, за които доказателство е побратимяването му с румънския град Петрошани през 2008 година и реализираните съвместни европроекти. Разисквана бе възможността за сътрудничество в културната област, изразяваща се в гостувания на танцови ансамбли и изложби, обединени в Дни на румънската култура в Банско.  „Отворени сме за гостувания на румънски изпълнители по време на зимния сезон. Такива културни събития ще обогатят календара ни и възможностите за приятно прекарване в нашия курорт. С тази идея би могло да бъде поставено началото на провеждане на Дни на културата на различни страни като Румъния, Гърция, Македония“, заяви кметът в края на визитата.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *