HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Обявиха частично бедствено положение в пет населени места

Няма големи аварии при електропреносната мрежа на страната. Това съобщи заместник-директорът на Централното диспечерско управление към Електроенергийния системен оператор Бойко Човиков. Към момента всички съоръжения на електропреносната мрежа са в пълна изправност. Всички централи работят съобразено с търговските си графици. Имаме достатъчно мощности да посрещнем, ако се наложат някакви високи товари, свързани с евентуално застудяване, каза той пред БНР, цитиран от Блиц.

При необходимост екипите на Електроенергийния системен оператор могат да помогнат на електроразпределителните дружества за отстраняване на авариите. 

Без ток заради ураганния вятър продължават да са части от няколко населени места северно от Сливен. Повечето аварии, възникнали през деня, вече са отстранени. Дружеството има 75 аварийни екипа, които при нужда може да пренасочва към места, където има проблеми, каза Крум Косев от  електроразпределителното дружество EVN.

Част от авариите се дължат на ураганен вятър с ниски температури. Това е една от осмновните причини за обледяване на проводниците, а оттам и за тяхното скъсване. Разбира се, падането на дървета, натажели от снега,винаги е била една причина за по-голяма аварийност. 

Отстранени са авариите в петте села във Варненско, Шуменско и Великотърновско. Там потребителите останаха няколко часа без електрозахранване. От дружеството “Енерго Про” съобщиха, че имат достатъчно дежурни екипи и при необходимост могат да ги пренасочат от един район към друг. 

Заради силния вятър без захранване бяха селища в Ловешко, но повредите са  отстранени, посочиха от компанията ЧЕЗ, които обслужват района. Обстановката в Ловешко постепенно се нормализира след обилния снеговалеж. Няма сигнали за бедстващи хора. 

Заради усложнената зимна обстановка кметът на Тетевен Мадлена Бояджиева свика Кризисния щаб за защита от бедствия. Снежната покривка в района е около 45 сантиметра, а в най-високите части – и над метър. Пътищата в общината са проходими при зимни условия, почистването им продължава. Затворен за движение остава само пътят Рибарица – Шипково. 

В района на Троян най-тежка беше ситуацията в село Шипково, където снежната покривка достигна 55 сантиметра. Всички основни пътища в общината са разчистени. Продължава обработването на второстепенните улици в населените места. 

Частично бедствено положение заради лошите метеорологични условия и липсата на вода в пет населени места обяви община Неделино – това са кметствата Дуня, Върлино, Кундево, Гърнати и Върли дол.  

“В село Гърнати е замръзнал водопроводът, а във Върлино, в Дуня, в Кундево и във Върли дол поради пресъхване на водоизточниците, които зареждат водохранилищата. Пробвахме с режими, но вече и това не дава резултат”, уточни кметът на общината Боян Кехайов.

Всички водоизточници са пресъхнали в резултат на сушата през лятото и безснежната зима, допълни Кехайов.

Тъкмо започнахме да създаваме организация за доставка на вода с цистерни, но не може да стигне до населените места, защото пък пътищата са заледени. От утре ще пробваме с високопроходима техника.

 В Сливен и региона продължава да духа ураганен вятър, който затруднява възстановяването на щетите по електропреносната мрежа в няколко села и планински хижи. 

Усложнена е и обстановката в Котел. Там също духа силен вятър придружен с обилен снеговалеж. Шест машини почистват в момента Котленския проход. Пътя Котел-Омуртаг е проходим при зимни условия. Обработват се и са проходими пътищата Стара река – Бяла – Сливен и пътя Твърдица-Елена.

В равнинната част на областта пътищата са сухи и проходими. Няма сняг и заледявания по автомагистрала „Тракия“, но духа силен страничен вятър на пориви. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *