HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

11-г. Габи, която издъхна след ритник в корема, имала тумор в левия бъбрек

11-годишната Габи, която почина след ритник в корема от свой съученик в столичното 52 ОУ, е имала тумор в левия бъбрек. Това става ясно от писмо на родителите на момичето, адресирано до просветния министър Николай Денков. „На нас ни е известна съдебно-медицинската експертиза и фактът, че в нея пише, че Габи е страдала от тумор на левия бъбрек.

Няма да засягаме въпроса дали вярваме в тази диагноза или не, НО всички ние вярваме, че дори с такава диагноза, ако не се беше случил фаталният инцидент, Габи щеше да има шанс да се лекува и да оздравее, пише Блиц. Този шанс, обаче, й беше отнет”, са написали в кървавото писмо родителите. Те молят ведомството да предприеме най-строгите възможни санкции, като превенция за подобни инциденти от страна на учители, отговарящи за живота и здравето на децата в учебно време.

„Настояваме да знаем и как според вас, можем да сме сигурни, че същите тези хора, укривали до последно инцидента, няма да постъпят по същия начин и друг път- при друг подобен случай и с друго дете”, пишат още почернените родители в писмото. Родителите не са съобщили по-рано за тези факти „поради дълбоката скръб”.

В писмото родителите Бистра и Марио обясняват, че нито учителката, нито директорът ги е уведомил, че детето им е било ритнато в корема, до момента, в който лекарите от „Пирогов“ не попитали повторно какво се е случило. Първоначално родителите подали на лекарите информацията, която имали. А именно, че детето припаднало, ударило си главата в радиатора, глътнало си езика и три пъти й го вадили в училище. След като докторите установили, че проблемът не е в главата, а в корема, те казали на родителите да се обадят отново на някой от училището, за да се знае какво се е случило. От Министерството на образованието изпратиха и и позицията на директора Данко Калапиш. В нея той отговаря задочно на бащата на детето, който в тв интервю заявил, че се води следствие и причината за смъртта не е ясна.

„В писмото на родителите, адресирано до министъра, ясно е описана диагнозата тумор на левия бъбрек! Моля тази диагноза да бъде оповестена като съобщена от родителите”, пише директорът, като от думите му се създава впечатление, че агресията в училище няма общо със смъртта. Директорът отрича и той или някой от учителите да има вина за случилото се.

„Лично аз в присъствието на колегата Йоланта Маркова– старши учител в група за целодневно обучение, уведомих майката на Габриела, че през деня е имало сблъсък между нея и другото дете. Категорично не мога да приема твърдението на родителите, че съм искал да покрия случая, за да не стане скандал. Докато чакат линейката, колегата Надя Царева-Мартинова –старши учител в начален етап, също казва на майката задължително да уведоми лекарския екип в Пирогов, че е имало ритник в корема. По това време аз съм бил до близкия филиал на 20-о ДКЦ, пише още в писмото си Калапиш.

Пълния текст на откритото писмо от директора на 52 ОУ Данко Калапиш :

ОТКРИТО ПИСМО ОТ ДИРЕКТОРА НА 52.ОУ ДАНКО КАЛАПИШ ОТНОСНО ОТПРАВЕНИТЕ ОБВИНЕНИЯ ОТ РОДИТЕЛИТЕ НА ГАБРИЕЛА ИСКРЕНОВА

На 09.04.2017 година в предаването „Комбина“ на Нова телевизия родителите на починалата ученичка от повереното ми училище Габриела Искренова изнесоха факти, които не отговарят на реално случилото се:
1. Заявиха, че съм инициирал подписка в своя защита и в защита на целия колектив на 52. ОУ. Никога по никакъв начин не съм инициирал подписка в своя защита. Подписката е инициирана от членове на Обществения съвет и други родители след писмото, което родителите на Габриела прочетоха на родителска среща. Текстът на подписката представлява становището на Обществения съвет към училището, което е качено на сайта ни на 20 март 2017 година. То отразява мнението на съвета по случая след проведено заседание, на което аз запознах членовете му с констатациите от проверката.

2. Твърди се, че е инициирана подписка от страна на родители, подкрепящи родителите на Габриела. Изказаното не отговаря на истината. На 30 март 2017 година бях поканен на родителска среща, организирана от родители с дневен ред: Точка първа включваше запознаване с наблюденията на родителите от 4 „А“ клас, които следяха училищния живот на класа през последния месец /една от мерките ми за борба с агресията/. Точка втора бе свързана с уточняване на подробности около идеята да се насади дърво в памет на Габриела в училището. Трета точка бе съставяне на писмо до омбудсмана с искане да се изнесе експертизата с причината за смъртта. Около 30 минути след началото на срещата дойдоха родителите на Габриела. Обясниха, че идват с молба написано от тях писмо да бъде подкрепено от родителите на класа. Цялото писмо, което бе внесено в МОН, бе прочетено от тях пред присъстващите родители с молба да го подкрепят. Същата вечер във фейсбук се появи пост от сестрата на Габриела с молба писмото да бъде подкрепено от всички желаещи в събота, 01.04.2017 година от 14.00 часа в градинката на Боянско ханче.

3. Изказано бе твърдението, че нито учителката, нито директорът са известили родителите за това, че Габриела е била ритната в корема. След разговор на Габриела с г-жа Блъскова момичето е поискало единствено да бъде преместено далеч от ученика, който я е ритнал. Детето разполага с мобилен телефон и е можело да уведоми само родителите си за случилото се. Няма практика учителите в училището да известяват на момента родителите на учениците, които са се спречкали по някакъв начин. Лично аз в присъствието на колегата Йоланта Маркова – старши учител в група за целодневно обучение, уведомих майката на Габриела, че през деня е имало сблъсък между нея и другото дете. Категорично не мога да приема твърдението на родителите, че съм искал да покрия случая, за да не стане скандал. Докато чакат линейката, колегата Надя Царева-Мартинова – старши учител в начален етап, също казва на майката задължително да уведоми лекарския екип в Пирогов, че е имало ритник в корема. По това време аз съм бил до близкия филиал на 20-о ДКЦ.

4. Изказано бе твърдението, че г-жа Блъскова е разпитвала майката дали детето страда от епилепсия. Това категорично не е истина. Посрещайки майката на дворната врата на училището, лично аз я попитах дали детето страда от епилепсия, защото симптомите наподобяваха епилепсия.

5. Бащата на Габриела Марио Искренов заяви, че той е пътувал в линейката. Лично аз издърпах ключовете на автомобила на семейството от ръцете им, тъй като не смятах, че са в състояние да шофират, и качих и двамата родители в линейката.

6. В предаването бащата твърди, че се води следствие и причината за смъртта на детето не е ясна. В писмото на родителите, адресирано до министъра, ясно е описана диагнозата тумор на левия бъбрек! Моля тази диагноза да бъде оповестена като съобщена от родителите.

7. Майката на Габриела изказа твърдението, че детето си е отивало системно от занималня на обед и не е искало да влиза в тези часове.Това категорично не отговаря на истината. Момичето си тръгваше около 16.30-17.00 часа. Единични са били случаите, в които детето си е отивало на обед около 14.30, когато започват часовете за самоподоготовка.

8. Друга неточност в изказването на майката е, че г-жа Томова е била учителка в занималнята преди г-жа Блъскова. Г-жа Томова е била учител в първи клас, а г-жа Йоланта Маркова е била възпитател на детето във втори и трети клас.

9. Бе изказано твърдението, че за ученика, който е ритнал Габриела, са организирани извънредни родителски срещи и че е имало още много такива случаи. До този момент в протоколите от родителските срещи /предоставени на проверяващите експерти от РУО/ не се говори за момчето. Има един-единствен случай на устен сигнал до мен за разпра между момчето и друг ученик. Според информацията, която имам, проблемът е разрешен по мирен път със съдействието на родителите на двете деца.

10. Важна подробност в хронологията на събитията е телефонният разговор между Габриела и майка ѝ, проведен около 16.00 часа, докато майката пазарува в близкия магазин „Фантастико“. В него детето не споменава нищо за станалия инцидент и за някакво неразположение. Казва, че ще остане да си играе, в резултат на което майката не бърза да го прибере, а отива да го чака до оградата на училището. Това чух от майката на детето след пристигането ми в Пирогов.

11. Друга неточност бяха думите на майката, че, излизайки от кабинета, лекарите са й казали да звънне в училище и да попита какво се е случило, защото детето е силно ударено в корема. Така представена, информацията не отговаря на проведения пред мен разговор между майката и г-жа Блъскова. Майката на Габи се обади на г-жа Блъскова и я попита случило ли се е нещо в училище, защото детето е в клинична смърт и лекарите не знаят какво и е и къде да търсят причината. Тогава за трети път уведомихме майката, че с Гебриела е имало инцидент. Това се случи около 50 минути, след като тръгна линейката от училището.

Данко Калапиш,
Директор на 52. ОУ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *