11 лв. на глас! Размерът на субсидията – остава

Партиите ще получават и през следващата година по 11 лв. за един получен действителен глас. Това записаха депутатите при окончателното приемана на бюджета.

За запазването на размера на субсидията имаше 97 гласа “за”, 46 “против” и 3 “въздържал се”.

В момента държавна субсидия получават всички парламентарно представени партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, “Обединени патриоти” и “Воля”.

Освен тях субсидия взема и извънпарламентарната партия “Възраждане”, която единствена премина границата от 1% на последните избори.

Премиерът Бойко Борисов обяви преди дни, че ще предложи на Народното събрание (НС) да намали партийната субсидия от 11 лева на 1 лев, за да удовлетвори волята на гласувалите в подкрепа на предложенията за промяна на изборните правила, пише dnes.bg.

Борисов на няколко пъти подчерта, че е против намаляването на партийната субсидия до 1 лев, тъй като това щяло да остави малките политически формации в ръцете на “богатите, да не казвам олигарси”.

“Вкарахме го, ГЕРБ го подкрепи, не събра гласове. И работим по стария закон. В началото казахте, че сме парламентарна република. Ако направим 1 лев субсидията, партиите ще попаднат в ръцете на богатите хора, да не казвам олигарси”, коментира той.

И все пак субсидията и за 2019 г. запази размера си от последните години.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *